Cartea ca spectacol

Gigi Căciuleanu, OmulDans, la TNB.

“Unde sunt acasă?! Cu adevărat, numai într-o sală de dans, într-o sală de spectacol, oriunde ar fi ea. Sunt întotdeauna acasă în fața publicului” (Gigi Căciuleanu, “Frânturi de Jurnal”).

“Acasă” a fost Gigi Căciuleanu și joi seară (17 mai), în spectacolul “Text Shop”, care a prefațat lansarea la București a volumului “Gigi Căciuleanu – OmulDans”, semnat de criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu și publicat de Institutul Cultural Român (ICR), în colaborare cu Editura Nemira, cu sprijinul JTI şi al Fundaţiei Art Production.

“Nu fac decât să trasez linii / idei atât pe hăul negru al spațiului, cât și pe o foaie de hârtie. Este o sete de aceeași natură ca și aceea de a dansa. Textele mele ar mai avea o particularitate. Le-am gândit anume, de la bun început, spre a fi rostite. Spuse. Cu voce tare. Iar cine să o facă mai “în cunoștință de cauză” decât propriul lor autor. M-am hotărât, deci, să propun publicului o formulă inedită de spectacol, în care aș citi pe viu, în felul meu, câteva dintre aceste texte. Care sunt, de fapt, subtexte pentru momentele de dans pe care poate chiar le-a văzut. Astfel, spectatorului i se dă posibilitatea nu numai să intre în lumea poetului, ci și în cea intimă, a coregrafului. Aceea a făcătorului de dans”, și-a explicat Gigi Căciuleanu demersul din “Text Shop”. Un spectacol care a reușit să surprindă, să amuze, să inspire. În aceeași notă cu volumul, care aduce laolaltă poezia, mișcarea, amintirea, dansul, culoarea, trecutul în prezent, dorința de a continua în viitor.

“Sunt lung și larg. Din ce în ce. Coșul pieptului mi se lărgește. Ca și privirea, cu ochii închiși. (…) Nu visez. Nu merg. Nu strig. Nu plutesc. Dansez”.

Sunt versuri ale lui Gigi Căciuleanu din „OmulDans”, care este de fapt un album spectacol despre un om spectacol. Volumul este realizat în condiţii grafice excepţionale de Bogdan Căpîlnean, în trei versiuni – română, franceză, engleză.

Ludmila Patlanjoglu este un cunoscut teatrolog și critic de teatru, profesor universitar doctor la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, Doctor Honoris Causa al Universității de Arte din Târgu-Mureș.

“Am dorit cu acest album să fac o carte-spectacol, un album care să se citească, nu un album omagial. Și cred că am reușit. Pentru că personajul Gigi Căciuleanu are o viață de roman. (…) Cartea este un obiect de artă” , a declarat criticul Ludmila Patlanjoglu, la Teatrul Național București, cu ocazia lansării volumului.

“Ideea cărții s-a născut la Institutul Cultural Român. Acest lucru are o importanță deosebită pentru mine, întrucât conține cuvântul român. Am fost întrebat care-mi sunt rădăcinile și am spus că eu umblu cu rădăcinile în valiză. Pe pașaportul meu scrie român”, a mărturisit Gigi Căciuleanu, cu ocazia lansării cărții care îi este dedicată.

“L-am întâlnit pe maestrul Căciuleanu la întrevederea diplomației române. Vă spun cu sinceritate că a fost o zi remarcabilă și am rămas cu gândul că arta este cea mai bună diplomație. Gigi Căciuleanu este un adevărat ambasador. Închei citându-l, pentru că este autobiografic pentru noi toți: Supraviețuiesc, în ciuda mișcărilor inutile care tulbură apele unde mă zbat”, a spus Liliana Țuroiu, președintele ICR, la evenimentul de lansare.

“Am un mare respect pentru Gigi Căciuleanu şi pentru ce a făcut pentru România şi imaginea României în lume. Îmi doresc, în calitate de director al Festivalului Shakespeare, să colaborăm. Mă bucur enorm pentru această manifestare care a avut loc şi care i-a arătat cât de mult este iubit aici, la noi, peste tot”, a afirmat Emil Boroghină, directorul Festivalului de Teatru Shakespeare de la Craiova.

Miriam Răducanu, cea care a reprezentat pentru Gigi Căciuleanu o răscruce artistică, o “întâlnire-destin”, a adus la rândul ei un tribut carierei fostului său discipol. “Despre Gigi Căciuleanu am spus, spun şi voi spune: nu mi-a fost elev niciodată, mi-a fost artist”, a declarat Miriam Răducanu.

“A fost o seară superbă, iar Gigi este genial”, a sintetizat Doina Levintza.

“De la momentul fondării „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”, noi, cei de la JTI, ne-am străduit să ajutăm Art Production și pe Valerian Mareș să țină compania vie. Am avut șansa să asistăm la procesul de creație pentru „D’ale noastre”, în care intraductibilul Caragiale a fost tradus în limbajul dansului, am participat la lansarea spectacolului „Folia”, după Shakespeare, la care s-au adăugat „Fabrika”, „Un minut de dans sau UFF!”, „L’Om Dada”, „EmojiPlay”. Am fost la diverse premiere, în țară: „Carmina Burana”, „Anotimpurile”, “Mozart Steps” „Imagine all the People”…”, scrie Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria în cartea dedicată lui Gigi Căciuleanu.

Turneul de lansare a volumului „Gigi Căciuleanu – OmulDans” s-a desfășurat în cadrul unor manifestări teatrale de elită: Festivalul European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Româneşti Timişoara (9 mai), Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti” Alba Iulia (12-13 mai), Teatrul Naţional Târgu-Mureş (14 mai), Festivalul Internaţional de Teatru Sfântu Gheorghe (15 mai), Teatrul Naţional Bucureşti (17 mai). În continuare, albumul va fi lansat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania TIFF Cluj-Napoca (30 mai), Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu (10 iunie), Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova (22 septembrie), Opera Naţională Română Iaşi (6 octombrie), Festivalul Internaţional al Teatrului Contemporan de Animaţie ImPuls – Teatrul Ţăndărică (21 noiembrie).

JTI este sponsor oficial al „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”. JTI s-a remarcat de-a lungul anilor prin susținerea predilectă a dansului contemporan. Astfel, Întâlnirile JTI, eveniment definitoriu pentru identitatea companiei, organizat anual începând din 2000, reprezintă un reper al calității pentru iubitorii acestei arte. JTI sponsorizează, în România, unele dintre cele mai importante evenimente culturale: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, TIFF, SoNoRo, turneele naționale Pianul Călător, Flautul de Aur, Duelul Viorilor etc.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu