Mașina de scris a lui Friedrich Nietzsche

O frumoasă amintire.

Ceea ce vedeți în imagine este tastatura mașinii de scris pe care a folosit-o Friedrich Nietzsche. Un model Malling-Hansen, prima mașină de scris din lume produsă pentru comercializare.

Mașina de scris Malling-Hansen a fost inventată în anul 1865, a intrat în producție în anul 1870 și a devenit destul de repede ceea ce astăzi am numi un succes european. Fapt care l-a determinat pe Nietzsche ca, în 1881, să îi scrie sorei sale că își dorește o astfel de mașinărie și că este deja în corespondență cu danezul Rasmus Malling-Hansen, inventatorul ei. Nietzsche, care avea deja probleme cu vederea, spera ca noua invenție avea să-l ajute la scris. Iar în 1882, Hansen i-a trimis cel mai nou model, așa cum filozoful își dorise: o mașină de scris portabilă și foarte ușoară în raport cu standardele vremii, cu un design spectaculos și prevăzută cu bandă de scris colorată. Un fel de “tabletă” a acelor vremuri. Acest model.

Din păcate, Nietzsche a folosit-o pentru a scrie doar aproximativ 60 de scrieri. Și aceasta deoarece, după câte se spune, mașina de scris s-ar stricat în timpul unui transport. Nietzsche a dus-o la reparat la un specialist mecanic din Genova, oraș în care locuia, dar cum acestea nu mai văzuse până atunci mașini de scris, mai rău a stricat-o. Cu toate acestea, Nietzsche avea să afirme că mașina de scris i-a schimbat modul de gândire – “Instrumentele noastre de scris contribuie la ceea ce gândim”, avea el să noteze – și chiar avea să-i dedice un scurt poem:

“Mașina de scris este exact ca mine: metalică
Și totuși ușor de răsucit, mai ales în călătorii.
Răbdarea și tactul îți vor trebui din plin
Și degete fine pentru a ne folosi.”

(Surse: 1, 2)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu