Mașina de scris a lui Friedrich Nietzsche

O frumoasă amintire.

Ceea ce vedeți în imagine este tastatura mașinii de scris pe care a folosit-o Friedrich Nietzsche. Un model Malling-Hansen, prima mașină de scris din lume produsă pentru comercializare.

Mașina de scris Malling-Hansen a fost inventată în anul 1865, a intrat în producție în anul 1870 și a devenit destul de repede ceea ce astăzi am numi un succes european. Fapt care l-a determinat pe Nietzsche ca, în 1881, să îi scrie sorei sale că își dorește o astfel de mașinărie și că este deja în corespondență cu danezul Rasmus Malling-Hansen, inventatorul ei. Nietzsche, care avea deja probleme cu vederea, spera ca noua invenție avea să-l ajute la scris. Iar în 1882, Hansen i-a trimis cel mai nou model, așa cum filozoful își dorise: o mașină de scris portabilă și foarte ușoară în raport cu standardele vremii, cu un design spectaculos și prevăzută cu bandă de scris colorată. Un fel de “tabletă” a acelor vremuri. Acest model.

Din păcate, Nietzsche a folosit-o pentru a scrie doar aproximativ 60 de scrieri. Și aceasta deoarece, după câte se spune, mașina de scris s-ar stricat în timpul unui transport. Nietzsche a dus-o la reparat la un specialist mecanic din Genova, oraș în care locuia, dar cum acestea nu mai văzuse până atunci mașini de scris, mai rău a stricat-o. Cu toate acestea, Nietzsche avea să afirme că mașina de scris i-a schimbat modul de gândire – “Instrumentele noastre de scris contribuie la ceea ce gândim”, avea el să noteze – și chiar avea să-i dedice un scurt poem:

“Mașina de scris este exact ca mine: metalică
Și totuși ușor de răsucit, mai ales în călătorii.
Răbdarea și tactul îți vor trebui din plin
Și degete fine pentru a ne folosi.”

(Surse: 1, 2)

Ne bucurăm pentru că ne citești. Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi.
Ne poți susține prin intermediul unui abonament lunar

sau prin intermediul unei donații.

Mulțumim.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu