Maramuresul prin lentile americane

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită vineri, 12 octombrie 2012, de la ora 18.00, la conferința susținută de fotografa americană Kathleen Laraia McLaughlin, Maramureșul prin lentile americane.

Fotografa Kathleen Laraia McLaughlin a venit pentru prima dată în Maramureș în 1999, cu o bursă Fulbright și a locuit timp de un an în satul Sârbi, la o familie de țărani. Fiind situat într-o zonă deluroasă, cu pământ sărac, satul nu a fost atins de colectivizare astfel încât țăranii au putut să-și continue practicile agricole tradiționale și să-și păstreze obiceiurile, chiar dacă modernitatea bătea la ușă.

Kathleen Laraia McLaughlin, timp de un an cât a locuit în sat, a putut observa schimbările care apăreau treptat: de la instalarea cablului TV și diverse produse noi care apăreau la magazin, până la pavarea drumurilor.

În 2002, Kathleen Laraia McLaughlin s-a întors să predea fotografia la Universitatea de Artă din Cluj-Napoca și astfel a putut să observe incredibilele schimbări care s-au produs atât în oraș, cât și în sat: numărul mare de mașini, tractoare pe dealurile Maramureșului, apă curentă, internet café, telefoane mobile.

În urma acestor doi ani de cercetare în Maramureș, Kathleen Laraia McLaughlin a publicat cartea The Color of Hay: The Peasants of Maramures.

Aflată în trecere prin București, Kathleen Laraia McLaughlin va veni la Muzeul Țăranului pentru a ne vorbi despre experiența sa maramureșeană.

Moderator: Ioana Popescu – etnolog. Despre celelalte ediţii ale Conferinţelor de la Şosea puteţi găsi texte, fotografii, înregistrări audio şi loc de comentat, pe blog.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu