JTI aduce din nou dansul la TIFF

JTI aduce și la această ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) filme și evenimente speciale cu și despre dans.

Marți, 13 iunie, Casa de Cultură a Studenților din Cluj, va fi gazda poveștilor despre dans, artă și coregrafie. La ora 18:00, va fi prezentată o O întâmplare cu jazz (regia Mircea Albuțiu, 2023, România) – scurtmetraj despre Miriam Răducanu, legendara coregrafă care a redefinit fundamental dansul românesc. Filmată recent în locuința familiei Răducanu, pelicula ne-o prezintă pe artistă în timp ce concepe o nouă coregrafie inspirată de jazz-ul și trompeta lui Miles Davis.

Al doilea film al serii este Crystal Pite: Angels’ Atlas (regia Chelsea McMullan, Canada, 2022), un documentar despre noua stea a coregrafiei mondiale Crystal Pite, aflată în plină producţie a grandiosului spectacol Angels’ Atlas, prima punere în scenă la National Ballet of Canada după pandemie. Filmul prezintă renașterea Baletului Național Canadian după perioada de izolare, bucuria resimțită la reîntâlnirea artiștilor, repetițiile intense, dar și stilul temerar al coregrafei și dansatoarei Crystal Pite. Toate pregătirile culminează cu un spectacol integral surprins pentru cinema.

Pe tot parcursul TIFF, în foaierul Casei de Cultură a Studenților, spectatorii au ocazia să descopere un proiect inedit: proiecția VR TrioMix by Gigi Căciuleanu (regia Andy Lupu). În cadrul experienței virtuale, spectatorul pătrunde efectiv în spațiul de dans, devenind însăși camera care filmează coregrafia. Este primul proiect de acest tip semnat de dansatorul, coregraful și profesorul Gigi Căciuleanu, care și-a concretizat meșteșugul și pasiunea pentru dansul contemporan sub îndrumarea lui Miriam Răducanu. Avant-premiera TrioMix a avut loc anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cu sprijinul JTI.

De asemenea, în toată perioada festivalului, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca va găzdui o expoziție foto, în care Mircea Albuțiu o surprinde pe artista Miriam Răducanu.

„În 2023, JTI aniversează 30 de ani în România. În istoria companiei, la loc de cinste rămâne implicarea JTI în viața culturală a țării. Susținem cu predilecție dansul contemporan, un domeniu care nu e sprijinit suficient nici de stat, nici de mediul privat. Parteneriatele culturale încheiate de ani de zile înseamnă întâlniri revelatoare cu oameni și personalități care sunt parte din inima țării și pun România pe harta culturală a lumii. Suntem bucuroși să continuăm povestea JTI alături de evenimente de referință precum TIFF și suntem mândri să contribuim la tot ceea ce înseamnă schimbarea în bine a societății. Astfel, reușim și noi să fim parte din inima României”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

De-a lungul timpului, JTI a prezentat la fiecare ediție a TIFF, filme de artă legate de lumea dansului. Compania continuă astfel tradiția de mai bine de 20 de ani, de a se asocia cu cele mai desăvârșite expresii ale dansului. Întâlnirile JTI, eveniment anual organizat din 2000, au devenit  reper cultural și  marcă națională a calității pentru dansul contemporan.

JTI și-a început activitatea în România în urmă cu 30 ani, în 1993 (ca R.J. Reynolds) și de atunci se implică activ în comunitate: compania este partener al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), “Turneelor de poveste” – serie de turnee muzicale în orașele mici, Festivalului SoNoRo, proiectelor CoolSound și Aplauze pentru poet, precum și sponsor oficial al Gigi Căciuleanu Romania Dance Company. JTI a fost premiată de Ministerul de Externe din Japonia pentru promovarea culturii nipone în România. JTI sprijină Grădina Japoneză din Herăstrău, Căsuța de Ceai din Muzeul Național de Artă și Centrul de Studii Româno-Japoneze din cadrul Universității Româno-Americane. „Întâlnirile JTI”, eveniment lansat în anul 2000, a devenit un brand cultural național în dansul contemporan. Compania susține, din anul 2000, Bursele JTI pentru Jurnaliști, fiind de asemenea partener al Internship 2.0. Din 1998, se desfășoară programul Seniorii JTI, prin care 45 de vârstnici din Sectorul 2 primesc zilnic alimente și medicamente, iar de-a lungul anilor compania a colaborat și colaborează cu Samusocial, Ateliere fără frontiere, ARC, SoSiSeSa și alte organizații neguvernamentale, sprijinind proiecte sociale prin care sunt susținute persoane din categorii defavorizate în diverse zone ale țării, sau intervenții în situații de urgență (ca rezultat al pandemiei, războiului, inundațiilor etc.).

JTI este unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun și produse pentru vapat, cu operațiuni în peste 130 de țări. Cu sediul la Geneva, Elveția, JTI are peste 46.000 de angajați, fiind membră a grupului Japan Tobacco. Pentru mai multe informații, vizitați www.jti.com.

Lansat în 2002, la Cluj-Napoca, de Asociația Pentru Promovarea Filmului Românesc, TIFF este cel mai important eveniment din Romȃnia dedicat filmului, fiind și primul festival internațional de film de lungmetraj din țară.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu