Invitaţi de seamă la Festivalul Internațional de Carte Transilvania

Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania, care va avea loc în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în perioada 7-12 octombrie 2014, îl aduce la Cluj, ca invitat de onoare, pe António Lobo Antunes, nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură.

Printr-un parteneriat fructuos cu Festivalul Național de Literatură FestLit Cluj (organizat de Uniunea Scriitorilor din România și coordonat de Irina Petraș), cu Festivalul de Jazz Transilvania și cu Festivalul de Teatru pentru Copii, care și-au dat mâna anul acesta, timp de șase zile, de marți până duminică, Clujul va deveni punctul de atracție cultural din România, prin prezența celor mai importante edituri din țară și a peste 300 de scriitori români invitați, ce se vor întâlni cu publicul larg în sesiuni de autografe, recitaluri de poezie, conferințe, colocvii și lecturi publice.

În cadrul Festivalului, romancierul portughez António Lobo Antunes va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Facultății de Litere a Universității „Babeş-Bolyai”, proiect coordonat de profesorii Corin Braga, Ruxandra Cesereanu şi Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB, și va lansa, în premieră în România, cel mai recent volum, Inima inimii, o carte de eseuri și amintiri, apărută în colecția Raftul Denisei, la Editura Humanitas (selecția textelor și traducerea de Dinu Flămând), eveniment susținut de Camões, Instituto da Cooperação e da Língua și Ambasada Portugaliei în România.

António Lobo Antunes face parte din generaţia de romancieri lansaţi după Revoluţia din 1974 şi este considerat cel mai valoros scriitor portughez contemporan. Continuând tradiția familiei, a urmat studii de medicină, devenind medic psihiatru, deși încă din copilărie a dorit să fie scriitor. Debutează în 1979 cu volumul Memória de Elefante. Opera lui Lobo Antunes a fost recompensată cu numeroase premii şi distincţii literare internaţionale, printre care Premiul France Culture (1996 şi 1997), Prémio da Associação Portuguesa de Escritores (1999), Premiul Uniunii Latine şi Marele Premiu Ovidius (2003), Premiul Ierusalim (2005), Premiul José Donoso (2006), Premiul Camões (2007) etc.

Alături de António Lobo Antunes, la Festivalul Internaţional de Carte Transilvania vor mai fi prezenţi, în calitate de invitați speciali: Hanne Ørstavik, scriitoare norvegiană contemporană, tradusă în peste 15 limbi, câștigătoare a Premiilor Klassekampen și Brage pentru activitatea sa literară, Jean Poncet, poet şi lingvist, traducătorul operei integrale a lui Lucian Blaga în franceză, Emil Chendea, cel mai mare grafician de carte din România înainte de 1989, stabilit în SUA, Vasile Tărâţeanu, scriitor şi ziarist român din Cernăuți (Ucraina), membru al Academiei Române, autor a peste 20 de cărţi de poezie şi publicistică, al unor antologii de poezie şi deţinător a tot atâtea premii naţionale şi internaţionale pentru literatură.

Lista completă a invitaților, precum și informații privind programul oficial al celei de-a II-a ediții a FICT puteți găsi pe site-ul oficial, transilvaniabook.ro, precum și pe pagina de Facebook FestivalulDeCarteTransilvania.

Organizatori: Asociația Culturală Eikon, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Eikon Bookstage. Partener principal: Ministerul Culturii.

Festival-de-carte-invitati

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu