Incepe turneul national Duelul viorilor

Turneul naţional Duelul viorilor: Stradivarius versus Guarneri  începe astăzi, 26 septembrie, la Tg. Mureş.

Turneul Naţional Duelul viorilor: Stradivarius versus Guarneri aduce în sălile de concerte doi mari violonişti români, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, însoţiţi de  două dintre cele mai frumoase şi performante viori ale lumii. Turneul are loc, în perioada 26 septembrie – 6 octombrie 2011, în şase oraşe din România. Provocarea a fost lansată celor doi de pianistul Horia Mihail, cel care le va fi alături în permanenţă.

Liviu Prunaru vorbeşte cu căldură despre vioara Stradivarius pe care cântă acum

“Construcţia instrumentului a avut loc în 1694, era perioada “lungă” a lui Stradivari, adică cea în care făcea instrumente puţin mai lungi decât cele obişnuite, ceea ce adaugă un grad de dificultate interpretării… De ce?  Pentru că eu înainte am cântat pe un Guarneri, care era mult mai mic decât o vioară obişnuită şi a fost destul de diferit  atunci când  am trecut pe acest Stradivarius care are 3 milimetri în plus şi a fost deja ajustat cu alti câţiva milimetri. Cânt de trei ani pe acesta vioară. Mi-a fost oferită de Orchestra din Amsterdam, Concertgebouw, să cânt pe ea atâta timp cât voi rămâne cu ei. Este un motiv foarte convingător…”

Gabriel Croitoru are o poveste mai simplă despre vioara lui, Guarneri “Catedrala” din 1730.

“Această vioară Guarneri care mi-a fost pusă la dispoziţie de Muzeul „George Enescu” pentru a cânta pe ea inclusiv în acest an în care se marchează 130 de ani de la naşterea lui Enescu, mi se pare deosebită. Ea are un pseudonim şi anume “Catedrala”, pentru că sunetul ei se aseamănă cu cel dintr-o biserică. Este absolut grozav. Sigur că vioara a fost necântată o perioadă destul de lungă, cam 50 de ani… Totuşi este minunată. Povestea a fost foarte simplă. Înainte de a muri, Enescu, locuind la Paris în perioada respectivă, i-a dat viorile care îi aparţineau lui Menuhin, care, după un an de zile le-a returnat pe toate, mai puţin un Stradivari pe care l-a păstrat. Aceste instrumente au ajuns în ţară prin Maruca, fosta soţie a lui George Enescu, care le-a donat muzeului, împreună cu clădirea în care se află  şi astăzi Muzeul Enescu. De atunci, practic, vioara a stat necântată împreună cu celelalte, desigur, foarte bine păstrate în seif. Din punctul acesta de vedere chiar aş zice că este mult mai bine întreţinută decât cealaltă, respectiv decât Stradivariusul care a fost în folosinţa maestrului Voicu şi faptul că instrumentul a revenit în circuitul muzical este un punct câştigat. Sper să am ocazia sa cânt cu el cât mai mult timp.”

Pianistul Horia Mihail ne spune care sunt punctele forte care ar recomanda acest turneu

“Muzica pe care o vom prezenta nu implică pentru public un grad prea avansat de familiarizare cu noţiunile muzicale, ci poate fi ascultată foarte uşor de către oricine. Din punct de vedere al marketing-ului, acest aşa-zis „duel” cred că va atrage foarte mulţi spectatori în cele şase săli de concert în care vom evolua. Cele două viori trebuie privite în primul rând ca opere de artă, obiecte care nu pot fi evaluate şi nu pot fi reproduse niciodată. Valoarea celor doi violonişti recomandă acest turneu, dar şi faptul că un astfel de concept este o premieră poate chiar la nivel mondial, cu siguranţă la nivel naţional. În plus, programul va fi foarte incitant şi foarte interesant, uşor de ascultat, plăcut. Diferenţele dintre aceste două opere de artă, Stradivari şi Guarneri, vor putea fi sesizate în aceeaşi seară, în acelaşi spaţiu, cele două instrumente fiind mânuite de doi mari violonişti născuţi în România.”

Programul turneului “Duelul viorilor”

– 26 septembrie, Tg. Mureş, Palatul Culturii
– 28 septembrie, Braşov , Cercul Militar
– 30 septembrie, Bucureşti, Sala Radio
– 3 octombrie, Casa de cultură a studenţilor, Cluj Napoca (în cadrul festivalului “Toamna Muzicală Clujeană”)
– 4 octombrie, Timişoara, Sala Capitol
– 6 octombrie, Craiova, Sala Filarmonicii

Producători : Radio România Cultural şi Asociaţia culturală Accendo. Eveniment co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional – AFCN. Coproducători : TVR 3 şi Radio România Regional. Partener principal : Muzeul Naţional George Enescu. Sponsori : Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii, JTI.

Biletele s-au pus în vânzare la casele de bilete ale sălilor de concert, iar la Bucureşti şi Timişoara prin site-ul eventim.ro şi librăriile Humanitas. Informaţii suplimentare pe duelulviorilor.ro.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu