Încă o lecție de jurnalism

Secretul uneia dintre cele mai respectate (și mai respectabile) publicații din întreaga lume.

Se numește Balaknama și are un tiraj zilnic de peste zece mii de exemplare. Ceea ce, în ziua de astăzi, este o reușită. Chiar dacă Balaknama este un cotidian tipărit în New Delhi, India. Sau, mai corect spus mai ales din această cauză: Balaknama apare și în suburbiile din New Delhi, unde doar jumătate din populație știe să citească.

Respectat de către jurnaliștii din întreaga lume – și considerat un exemplu de jurnalism – Balaknama este scris în întregime de copiii străzii din New Delhi. Shambhu, unul dintre reporteri, lucrează noaptea la un hotel, iar în timpul zilei spală mașini pentru a-și asigura traiul și, cu toate acestea, își face timp și pentru reportaje; Jyothi, are doar 14 ani și, înainte de a ajunge responsabil zonal al cotidianului trăia din ceea ce găsea prin gunoaiele de pe străzi…

În Balaknama copiii străzii scriu despre probleme cu care se confruntă: violență, abuzuri de tot felul, lupta pentru supraviețuire și cea cu tiparele sociale, dar și despre lucrurile pe care reușesc să le facă într-o lume care multora le pare condamnată la nefericire.

Publicația este tipărită cu sprijinul unui ONG local – Chetna.

jurnalism-copii

(via)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu