Hipsterii anului 1969

“Toate-au fost la timpul lor ceva exagerat…”

Hipster începe să fie un cuvânt tot mai des folosit în jargonul urban. Nu întotdeauna în sensul pe care îl regăsim, de pildă, pe Urban Dictionary (tineri non-conformiști și independendenți). Puțini sunt însă aceia care știu că hipster este un cuvânt care provine din cultura afro-americană și semnifică faptul că o persoană este conștientă de o anume stare de fapt. Și că din cuvântul hipster a derivat cuvântul hippie.

Acestea fiind spuse, haideți să vedem cum arătau hipsterii anului 1969, an în care, între altele, a avut loc Woodstock Music & Art Fair. O galerie formată din imagini publicate, în acel an, în  Life.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

3 comentarii

  1. Diana

    Surprinzator este ca toti acesti hipster-i au devenit, cu timpul, una dintre cele mai interesante generatii: nu fumeaza (decat acasa, trabucuri, daca se poate, pentru ca nu se cunosc la analizele pentru life insurance), nu beau (pana uita de ei in fiecare Vineri si/sau Sambata)… Mai multe casatorii: au copii de 20+/30 ani si inca unii de 3-13 ani. Clisee… clisee?!

  2. Raluca

    De fapt hip, vine de la hep care prin 1915 era folosit printre comunitățile de negrii care cântau jazz și însemna a fi la curent cu noutățile, sau mai pe limbajul nostru, a fi cool. Termenul a suferit o modificare in jurul anului 1945, imediat după război, iar îsuși faptul că nu știai că nu se mai spune hep, ci hip, sugera că nu ești la curent. Dacă ar fi să o luăm cronologic, primii hipsteri ar fi fost, de fapt, beatnicii, nu hipiotii. Beatnicii erau tineri foarte educați, ce proveneau dintr-o clasă socială înaltă, fascinați de experiențe sociale de margine, consum de droguri, saracie, homosexualitate,crime pe care apoi le consemnau literar. Deși nu se știe prea bine, beatnicii au fenerat mai mult o mișcare socială decât una literară, mișcare ce a influențat următorul val de contracultură, generația hippie. diferența dintre beatnici și hipioți este că cei din urmă aveau o ideologie, pe când beatnicii nu. La fel se întâmplă și cu hipsterul modern, nu are o ideologie anume, iar stilul lui de viață se concentrează mai mult pe modalitatea existenței, decât pe motivul ei. Faptul că e destul de dificil să stabilești niște parametri ai acestui curent se datorează mixului de elemente din toate contraculturile existente până acum, începând cu romantismul. De fapt, hipster este un termen general pentru rebeliunea contemporană care, în timp, a căpătat o conotație negativă din cauza suferficialității de care dă dovadă societatea post-modernă.

    1. Multumim mult pentru comentariu, foarte interesante informatiile!

Adaugă comentariu