Două păcăleli celebre din lumea artelor

1. Marcel Duchamp – L.H.O.O.Q. Shaved.

Priviți lucrarea din imaginea următoare: este una dintre lucrăile celebre ale lui Marcel Duchamp, unul dintre cele mai cunoscuți reprezentați ai avangardismului și anti-artei.

A fost realizată în 1919, se numește L.H.O.O.Q. și este o carte poștală ieftină reproducând celebra Mona Lisa a lui Leonardo. Duchamp i-a desenat barbă și mustăți și a scris numele lucrării pe marginea albă. Evident, de la actul artistic și până în prezent s-au exprimat nenumărate opinii cu privire la mesajul operei de artă (de la protestul față de arta tradițională la idealurile dadaiste și mitul androginului). De-a lungul timpului Duchamp a realizat mai multe versiuni ale lucrării, ultima dintre acestea fiind realizată în 1965 și numindu-se L.H.O.O.Q. Shaved.: tot o carte poștală ieftină, dar fără barbă și fără mustață. O lucrare aflată în colecția Muzeului de Artă Modernă din New York.

Iar gluma este următoarea: L.H.O.O.Q. se citește în franceză èl ache o o qu, asemănător propoziției “Elle a chaud au cul”. Care știm cu toții ce însemnă. Evident, la cea de a doua lucrare se mai adaugă și shaved. 🙂

2. Piero Manzoni – Merda d’artista No. 014

Și, dacă tot vorbim despre Muzeului de Artă Modernă din New York: în colecția MOMA se află și aceasta lucrare realizată de artistul italian Piero Manzoni în 1961. O conservă rămasă nedesfăcută fie și pentru că în interiorul său se află exact ce scrie pe etichetă. Piero Manzoni a realizat 90 de astfel de lucrări.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu