“Doar dragostea ne face egali cu zeii”

Cinci gânduri despre dragoste și viață.

Bogăția, gloria și puterea sunt fum, neant. Bogatul găsește pe unul și mai bogat decât sine, gloria oricui poate fi întunecată de o glorie mai mare a altuia, cel puternic e învins de altul și mai puternic. Doar dragostea ne face egali cu zeii.

Numai moartea e o forță la fel de absolută, dar în lupta de veacuri dintre aceste două puteri, dragostea este cea care ia moartea de gât, îi pune genunchiul în piept, o bate ziua și noaptea, o învinge în fiecare primăvară, o urmărește pas cu pas și-n fiecare groapă pe care aceasta o sapă, dragostea aruncă sămânța unei vieți noi.

Am moștenit un fel de incapacitate de a da totul din noi. E ca și cum Dumnezeu ne-ar fi dat arc și săgeți, dar ne-ar fi privat de puterea de a încorda arcul și a azvârli săgețile.

A iubi nu e de-ajuns; trebuie să știi să iubești și să arăți altuia în ce chip să iubească. Plebea și dobitoacele chiar simt numai plăcere, dar omul adevărat se deosebește de ele tocmai prin marea dibăcie a schimbării acestei plăceri într-o artă plină de noblețe care să poată fi socotită un dar divin; de aceea, ea îndestulează nu numai trupul, dar și sufletul.

Omul de azi e conștient de tot, dar nu știe să facă față la nimic.

Henryk Sienkiewicz,
(5 mai 1846 – 15 noiembrie 1916)

carte-dragoste

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu