Dansând cu Costică

Frumoasele fotografii conceptuale ale unor români care au trăit în urmă cu aproape un veac.

Jane-Long-1

Fetița din imagine ar putea fi astăzi una dintre bunicile noastre: s-a născut în Ialomița și a fost fotografiată în a doua jumătate a anilor 1930 de către fotograful român Costică Acsinte, unul dintre puținii fotografi români ai perioadei interbelice. O fotografie pe care artista australiană Jane Long a descoperit-o online și a decis să o “transporte în contemporaneitate” – cu ajutorul Photoshop-ului – în cadrul unui ciclu numit Dansând cu Costică. Dar iată și fotografia originală realizată de către Costică Acsinte.

Costica-Acsinte-1

Iată și alte fotografii din cadrul seriei Dansând cu Costică și originalele lor.

Jane-Long-2

Costica-Acsinte-2

Costică Acsinte s-a născut pe 4 iulie 1897 în comuna Perieți (Ialomița), într-o familie de țărani. După ce s-a înrolat voluntar în Primul Război Mondial în cadrul Grupului I de aviație, a activat ca fotograf de război până în iunie 1920, când a trecut în rezervă având gradul de sergent. Ulterior, și-a deschis în Slobozia propriul studio foto – Foto Splendid C. Acsinte.

Jane-Long-3

Costica-Acsinte-3

Jane-Long-4

Costica-Acsinte-4

Jane-Long-5

Costica-Acsinte-5

Arhiva foto Costică Acsinte, aflată în custodia Muzeului Județean Ialomița, este alcătuită din peste 5.000 de negative fotografice de sticlă, câteva sute de printuri pe hârtie fotografică și destul de puține negative foto pe film. În spatele întregii munci de documentare, prelucrare și digitalizare a imensei arhive se afla Cezar Popescu, cel care încearcă să salveze colecția transpunând-o pe suport digital.

Jane-Long-6

Costica-Acsinte-6

(via)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu