“Nouă ni se propun modele pipițele de la televizor…”
“Eu întotdeauna am fost o instituție paralelă cu instituțiile de promovare a culturii române. Ei au avut treburile lor, eu pe ale mele. Ei au avut şi alte interese, pe mine nu m-a interesat decât promovarea poeziei române, a limbii române. Miniștrii s-au tot schimbat, eu am rămas, am rezistat tuturor tentațiilor și n-am făcut niciun compromis. N-am cântat la botezuri, n-am cântat la nunți… Consider că e o infirmitate, nu am nimic cu oamenii care din asta trăiesc. Iar aparițiile mele la televiziune sunt extrem de rare, pentru că nu am la ce emisiuni să mă duc. Nu mă încadrez în grilele lor. Ei spun că sunt din zona showbiz-ului, dar eu le-am spus că nu am nimic în comun cu asta. Ar trebui să fiu inclus în zona culturală.
Ori televiziunile, toate, n-au niciun interes să promoveze lucrurile esențiale ale culturii noastre. Ei fug după rating. Și au și mentalitatea stupidă că asta vrea publicul. Nu e adevărat. Publicul ia ce-i dai tu. Dar, dacă nu păstrezi un anumit standard, publicul te uită repede. Eu am studiat 40 de ani fenomenul acesta numit public. Cu cât cobori ștacheta mai jos, cu atât te uită mai repede. Tu trebuie să faci în așa fel încât să-l ridici, nu să te cobori tu la nivelul lui. Ori artiștii de astăzi, în general, aleg calea mai ușoară.
Acum nu mai sunt piloni, nu mai avem oameni de referință. Ne-a distrus perioada comunistă, în care am fost terminați din punct de vedere al demnității spirituale, iar acum nu ne-am revenit din șoc. Suntem încă bezmetici. Nouă ni se propun modele pipițele de la televizor. Să zicem că ești o fată deșteaptă, termini psihologia și nu te angajează nimeni, pentru că nu ai experiență. Păi unde capeți experiență dacă nu te angajează nimeni. Și ce-și spune ea? Nu mai bine să fiu asistentă la Capatos? Mă cunoaște toată țara! Acum, modelele care ni se propun sunt false.
Salvarea României vine doar din educație. Cele două ministere – al Educației și al Culturii – ar trebui să conlucreze. Ori câtă vreme se acordă trei virgulă nu știu cât la sută din PIB la Învățământ și zero virgulă ceva la Cultură, nu avem nicio șansă. Mereu aud că e o conspirație împotriva noastră. Dar noi suntem singurii vinovați că acceptăm așa ceva.”
Educatia ca sa creeze un curent de simpatie trebuie sa devina seducatoare. Or, la origine, cand au aparut ideile iluministe, educatia seducea prin posibilitatea de emancipare. Azi insa nu mai atrage prin nimic. De atunci din sec. 18, au aparut si alte principii de emancipare. Etnia si natiunea a fost unul din ele. Apoi genul, minoritatea, pana si varsta… azi omul este aproape complet emancipat, adica cu greu se mai poate gasi un principiu nou care sa ii aduca ascensiunea si recunoastere sociala. Din aceasta cauza educatia… a ramas cenusareasa. Daca inveti mai mult pici de fraier in tara asta si esti umilit la tot pasul. La modul declarativ toti sunt pentru, dar de la vorba la fapta… mai e mult. Si apoi mai e o problema. Sunt unii oameni care au invatat foarte mult dar au ramas canalii. Acum mai bine de un secol… exista o inerenta selectie sociala a celor ce mergeau la scoala, si aparent scoala inobila pe om. Dar erau doar cei 7 ani de acasa in cazul acelor oameni, 7 ani care capatau o si mai mare importanta o data cu scoala facuta. Azi… scoala a devenit un fel de prostituata. Este folosita cu cinism de oameni de cea mai joasa speta, de mahalagii care vor sa se ajunga. Plagiatori, spagari, &c.
De aceea nu sunt asa optimist ca scoala mai poate salva tara asta desi in principiu e singura iesire. Dar ar trebui inteleasa educatia ca incluzand cei 7 ani de acasa… si asta nu se poate, pentru ca toate matracucele au senzatia ca se pricep la educatie, si fiecare crede despre el ca are bun simt… ghinion. Lumea deja s’a emancipat din acest punct de vedere.
Eu cred ca atata timp cat exista o moda a facultatilor, nu mai zic de examene luate pe bani…,inseamna ca exista tineri care nu stiu cine sunt, care sunt capacitatile lor intelectuale si ce abilitati au pentru tot restul vietii lor, fara sa tina cont de piata, piata o fac ei cu intelectul lor…cat priveste pipitele de la tv, ele cel putin stiu ce-si doresc si sunt mai aproape de a realiza acest fapt decat studentii care habar nu au ce vor face cand vor termina o facultate. Ele ( pipitele, pitipoancele sau damele de companie) isi fac un marketing a ceea ce pot oferi, dar studentii habar n-au sa-si faca un marketing, sa -si ceara un pret , de data aceasta a intelectualului. De ce? Pentru ca habar n-au ca pot sa faca acest lucru si ca , spre surprinderea lor, chiar il au!!!
Educatia este valoarea cea mai de pret a fiintei umane. Nu degeaba ne numim “hommo sapiens” – omul intelept. Din păcate la noi, odată cu terminarea studiilor formale, punem cărțile in cui si rar dacă mai studiem ceva care nu face parte din domeniul principal de activitate sau nu ne pune probleme existentiale. Educația informala (se mai numește si dezvoltare personală sau management personal) consider ca ar trebui sa fie calea adultilor către evolutie. In lipsa acesteia suntem martorii unei limitari si plafonari de caracter, valoare personală si inteligenta.