Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!
Mai puțin cunoscutele creații plastice ale unui foarte cunoscut personaj.
Dacă încă nu l-ați recunoscut pe puștiul din imagine, să vă spune mai întâi, câte ceva despre el. În primul rând, nu s-a prea omorât cu școala: potrivit dascălilor, era “un elev inteligent, dar fără nicio dorință de muncă”. Nu îi plăceau matematica și științele naturii, însă era înclinat către arte.
Așa că, la 18 ani, a decis să devină pictor. Și, prin urmare, a plecat la Viena pentru a urma Academia de Arte Frumoase.
Din păcate, examinatorii l-au considerat “nepotrivit pentru pictură”. Și l-au respins. Fapt ce nu l-a descurajat. Așa că a mai încercat să intre încă o dată la Academie. Însă a fost respins din nou. Dar, chiar și așa, vreme de șase ani a trăit doar din pictură. Pictând mai cu seamă clădiri din cartierele vieneze și vânzându-le apoi în cafenele.
Iată una dintre acestea.
Iar dacă nici acum nu ați ghicit despre cine este vorba, iată o altă pictură. De această dată, semnată.
Da, exact, A. Hitler. Sau, altfel spus, Adolf Hitler. Iată și alte câteva dintre creațiile sale. Nu înainte de a ne gândi că, poate, dacă Hitler ar fi fost admis la Academia de Arte, ar fi existat posibilitatea de a rămâne pictor. Și, chiar dacă nu sunt capodopere, picturile sale ar fi putut salva astfel milioane de oameni.
Hey!!! Nu pictor!
AH voia sa devina arhitect, dragii mei! 😉
Da, la frustrarea lui dată de copilăria fără tată (și cu încredințarea că – cel puțin așa spun unele documente mai noi – tatăl ar fi fost un evreu bogat, pe a cărui proprietate lucra mama lui A.H.) se adaugă frustrările respingerii la Arte. (Unde, ca un gaz pe focul minții șablonarde a tânărului A.H., deja îmbibată de ultranaționalism, mulți dintre dascăli erau evrei…)