“Cuminţenia Pământului” va aparţine României

Ministrul Culturii a anunţat că proprietarii sculpturii lui Brâncuşi, “Cuminţenia Pământului”, au acceptat oferta Guvernului României.

Proprietarii “Cuminţeniei Pământului”, lucrarea lui Constantin Brâncuşi, au acceptat oferta de achiziţie propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României pe care am condus-o, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscripţie publică naţională. Detaliile campaniei de subscripţie vor fi anunţate în perioada următoare.”, a anunţat Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, prin intermediul paginii sale de Facebook.

Dreptul de preempțiune al statului român la cumpărarea operei expirase din 2014, dar Guvernul a decis să reia discuțiile.

Realizată în 1907, Cumințenia Pământului a fost cumpărată în 1911 chiar de la artist de către inginerul Gheorghe Romașcu, iar în prezent, după ce a fost confiscată de regimul comunist și retrocedată în 2008, aparține mai multor moștenitori ai cumpărătorului.

Cumintenia-Pamantului

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu