Cine este Anonimul?

Festivalul Internațional de Film Independent ”Anonimul” a abordat de la bun început scena evenimentelor culturale din România într-un mod cu totul inedit.

În primul rând pentru că este vorba de unul dintre puținele festivaluri de film independent din țară. Apoi, pentru că publicul este invitat la o săptămână întreagă de nopți albe cu vizionări rare, la mijlocul lunii August. Iar acest lucru se întâmplă în inima Deltei – Sf. Gheorge – nu foarte departe vărsarea Dunării în mare. Astfel, paleta de oportunități în a petrece timpul se lărgește semnificativ.

[citat]Mai mult decât un festival de film[/citat]

Anonimul ((Anonimul – site-ul oficial al festivalului)) este mai mult decât un festival de film: programul include, în fiecare seară, reprezentații live de muzică, bine alese pentru a se potrivi atmosferei de festival. Cinefilii îi pot întâlni pe reprezentanții filmelor participante la festival și sunt invitați să voteze filmele preferate aflate în competiție. Celor care au ca pasiune fotografia le este adresat și un concurs.

De la prima ediție din 2004, Anonimul a crescut foarte mult în numărul de spectatori. Dincolo de promovarea în radio, presa on-line și cea scrisă (destul de cuminte, de altfel), cred că cel mai important factor în atragerea interesului l-a avut word-of-mouth: oamenii participanți ai edițiilor mai vechi, care l-au recomandat prietenilor și aceștia au dat mai departe informația.

Un aspect intrigant în ieșirea din “anonimat” a festivalului constă în spoturile de promovare a edițiilor din 2007, apoi cel din 2009 și aduce spre discuție identitatea acestui eveniment în ochii publicului. Dacă spotul din 2007 a mers pe mesajul “protejăm filmul independent”, cel din 2009 a poziționat ”Anonimul” drept antagonistul ideii de “Vama Veche”: ”Anonimul îi salută pe punkerii care au rămas să se bată în Vamă. Toți ceilalți sunt invitați la Sf. Gheorghe”. O poziționare care nu spune nimic despre caracteristicile unice ale Anonimului și o comparație de care acesta nu are nevoie. Cât despre spotul din 2010… Priviți:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rpcEXulQ-UQ[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=U3q-yYFCKoc[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HsjuENRcmr4[/youtube]

Oare acesta să fie cel mai bun mod de a promova un festival care se bucură de o identitate deja clară? Spectatori ai Anonimului, ce părere aveți?

Irina Enache

Irina Enache LinkedIn | Facebook | De același autor

PR, media and culture passionate.

Recomandări

Adaugă comentariu