Cinema în aer liber în parcul Titan din București

Cinema în aer liber revine vara aceasta în București cu cele mai bune 12 filme europene și de autor. Fiecare vară cu poveștile ei!

Cinema-in-aer-liberPrimăria Sectorului 3 organizează în colaborare cu Metropolis Film cea de-a 4-a ediție “Cinema în aer liber”. Evenimentul se desfășoară în perioada 4 august-6 septembrie în Parcul Titan (fost IOR) – Insula Artelor (acces din str. Liviu Rebreanu). Aici vor fi proiectate cele mai bune 12 filme europene și de autor ale momentului, precum și o selecție de filme clasice îndrăgite și apreciate de publicul cinefil.

Proiecțiile vor avea loc utilizând cel mai performant echipament de proiecție în aer liber din România, un ecran gonflabil de 120 m² și singurul proiector digital mobil din țară, de 17.000 lumeni, permițându-se vizionarea filmelor la o calitate înaltă, întâlnită în marile cinematografe ale lumii.

Cele 24 filme din selecția oficială

1. DOUĂ ZILE, O NOAPTE/ DEUX JOURS, UNE NUIT, r. Luc și Jean-Pierre Dardenne, cu Marion Cotillard în rolul principal, care a fost nominalizată la premiul Oscar pentru interpretarea în acest film, cu premiera în selecția oficială de la Cannes în 2014. O tânără soție și mamă lucrează într-fabrică, dar este nevoită să ia o pauza de l a locul de muncă. În timpul absenței sale, colegii ei își dau seama că pot acoperi orele ei de lucru lucrând puţin mai mult. Pentru aceasta, conducerea fabricii le propune un bonus de 1000 euro pentru toţi lucrătorii, dacă vor fi de acord ca postul Sandrei să fie desfiinţat.

2. POVEȘTI SĂLBATICE/ RELATOS SALVAJES, r. Damian Szifron, nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film străin în 2015. Regizorul și scenaristul Damián Szifron nu a făcut un singur film, ci șase lipite sub un singur titlu și trimise într-o lume care s-ar putea să nu fie pregătită pentru ele”, scrie revista americană „Rolling Stone”. Filmul lui Damián Szifrón este co-produs de Pedro Almodóvar și a făcut senzație la Cannes 2014.

3. SALONUL LUI JIMMY/ JIMMY’S HALL, r. Ken Loach, în competiție la Festivalul de Film de la Cannes 2014. Inspirată de o poveste adevărată, pelicula îl urmărește pe Jimmy Gralton (Barry Ward), un activist irlandez care se întoarce din America în satul natal și deschide un centru cultural pentru tineri. Aducând de peste Ocean jazz-ul și discuțiile pe teme politice, liberale, el stârnește reacția agresivă a Bisericii și a statului conservator.

4. JOCUL CODURILOR/THE IMITATION GAME, r. Morten Tyldum, cu Keira Knightley, Benedict Cumberbatch. Nominalizat la 7 premii Oscar în 2015, câștigător al Oscarului pentru cel mai bun scenariu adaptat, la 5 Globuri de Aur și la 9 premii BAFTA. Benedict Cumberbatch îl interprează pe Alan Turing, genialul matematician britanic cu rol fundamental în deznodământul celui de-Al Doilea Război Mondial după ce sparge codul Enigma, reuşită ce permite Aliaţilor să afle planurile de război naziste. Într-una dintre cele mai dureroase răsturnări de imagine ale istoriei, în 1952 lui Turing îi va fi intentat proces pentru vina de a fi homosexual, o nedreptate cu bătaie lungă pentru restul vieţii sale.

5. FORCE MAJEURE/ TURIST, r. Ruben Ostlund – Un certain regard Jury Prize la Cannes 2014, nominalizat la European Film Awards pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor. : Un tată care-şi petrece vacanţa într-o staţiune din Alpi îşi abandonează soţia şi cei doi copii în faţa unei avalanşe care se dovedeşte ulterior a fi una controlată. Gestul său de laşitate îi va schimba însă pentru totdeauna relaţia cu familia.

6 . STOCKHOLM, r. Rodrigo Sorogoyen, film laureat al premiului Goya pentru Cel mai bun actor. O întâlnire aparent banală, între un băiat și o fată. El îi mărturisește că s-a îndrăgostit la prima vedere, ea nu-l crede. Pe parcursul plimbarii lor nocturne prin Madrid, fiecare își dezvăluie treptat dorințele, secretele, dar și câteva minciuni nevinovate. Curând, însă, vor reveni cu picioarele pe pământ, în realitatea dură a luptelor pentru control și a jocurilor psihologice.

7. DOMNIȘOARA JULIE/ MISS JULIE, filmul de debut în regie al actriței Liv Ullmann, avându-i ca protagoniști pe Colin Farrell și Jessica Chastain. În cursul unei nopţi de vară din oraşul Fermanagh, Irlanda de Nord, rebela fiică a unui aristocrat anglo-irlandez îl provoacă pe valetul tatălui ei să o seducă.

8. TEORIA ÎNTREGULUI/ THE THEORY OF EVERYTHING, r. James Marsh, cu Eddie Redmayne în rolul principal, laureat al premiului Oscar pentru cel mai bun actor. Filmul descrie relaţia dintre Stephen Hawking şi soţia sa, Jane. Cei doi s-au cunoscut pe vremea când erau studenţi la Cambridge în anii ’60, exact în vremea în care viitorul mare om de ştiinţă începea să sufere consecinţele afecţiunii care l-a paralizat, forţându-l să trăiască într-un scaun cu rotile şi să se exprime cu ajutorul unui computer.

9. O DUMINICĂ FRUMOASĂ/ UN BEAU DIMANCHE, r. Nicole Garcia. Învăţător într-o şcoală din sudul Franţei, Baptiste e un solitar. N-a rămas niciodată mai mult de un trimestru în postul său, pentru că iubeşte libertatea. Într-o zi e nevoit să-l ducă pe Mathias, unul dintre elevii săi, acasă, şi astfel ajunge s-o cunoască pe mama băiatului, Sandra, o tânără femeie nonconformistă care lucrează într-un restaurant de pe plajă.

10. BĂTRÂNUL DE 100 DE ANI CARE A IEȘIT PE FEREASTRĂ ȘI A DISPĂRUT, r. Felix Herngren, nominalizat la Audience Award la European Film Awards, este cel mai apreciat și vândut blockbuster suedez din ultimii ani. Neaşteptata poveste a unui bărbat în vârstă de 100 de ani care decide că nu-i prea târziu s-o ia de la capăt. Mulţi ar crede că îl aşteaptă aventura vieţii, dar această călătorie nu este prima pentru Allan Karlsson: se împlineşte un secol de când provoacă prăpăd în lume, iar acum e gata să se dezlănţuie din nou.

11. COMOARA, r. Corneliu Porumboiu. Costi lucrează la primărie şi duce o viaţă liniştită. Într-o seară, un vecin îl roagă să-i împrumute nişte bani. E disperat, banca i- a scos apartamentul la vânzare. Costi refuză, dar vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniştilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale şi vor găsi comoara, o vor impărţi jumătate – jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. De a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale…

12. ORĂȘELUL ALANDALA/ FIDDLESTICKS, r. Veit Helmer – o comedie pentru întreaga familie, dublată în limba română, pentru spectatorii de-o șchioapă, laureată a Premiului Publicului la Zurich Film Festival, în competiție la Cinekid ICFF. Copiii şi bunicii reuşesc să transforme un orăşel din Europa într-un loc al invenţiilor şi al recordurilor. Maşina de gunoi devine fabrică de biciclete, o macara devine rollercoaster şi totul pare posibil atunci când imaginaţia nu mai are limite.

RETROSPECTIVA AMERICAN CLASSICS

1. NECAZURILE LUI GILBERT GRAPE/WHAT’S EATING GILBERT GRAPE?, r. Lasse Halstrom, cu Johnny Depp, Leonardo DiCaprio.
2. LEGENDA CĂLĂREȚULUI FĂRĂ CAP/SLEEPY HOLLOW, r. Tim Burton, cu Johnny Depp, Christina Ricci.
3. FORREST GUMP, r. Robert Zemeckis, cu Tom Hanks.
4. POȘTAȘUL SUNĂ ÎNTOTDEAUNA DE DOUĂ ORI/THE POSTMAN ALWAYS RINGS TWICE, r. Rob Rafelson, Jack Nicholson, Jessica Lange
5. JURASSIC PARK, r. Steven Spielberg, cu Sam Neill, Jeff Goldblum
6. FĂLCI/JAWS, r. Steven Spielberg, cu Robert Shaw, Richard Dreyfuss
7. TALENTATUL DOMN RIPLEY/THE TALENTED MR. RIPLEY, r. Anthony Minghella, cu Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow
8. MAREA HOINĂREALĂ/O BROTHER, WHERE ART THOU?, r. Joel & Ethan Coen, cu Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow.

RETROSPECTIVA NOUVELLE VAGUE

1. PIERROT NEBUNUL/PIERROT LE FOU, r. Jean-Luc Godard, cu Jean-Paul Belmondo, Anna Karina.
2. DISPREȚUL/LE MEPRIS, r. Jean-Luc Godard, cu Brigitte Bardot, Michel Piccoli
3. CELE 400 DE LOVITURI/LES QUATRE CENTS COUPS, r. Francois Truffaut, cu Jeanne Moreau, Francois Truffaut.
4. JULES ȘI JIM/JULES ET JIM, r. Francois Truffaut, cu Jeanne Moreau.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu