Un altfel de teatru: teatrul de umbre

Cum ar fi să mergi la un spectacol de teatru, în care prezența scenică a actorilor să nu contează la fel de mult precum măiestria mâinilor? Ei bine, teatru de umbre îți poate oferi o astfel de experiență.

“Teatrul de umbre este una dintre tehnicile de teatru care se folosește cel mai rar. Teatru de umbre constă în proiectarea pe un ecran semitransparent a umbrelor siluetelor așezate în fața unui fascicol de lumină direcționat către ecran. Aceste siluete, ce sunt abordate ca personaje dramatice, sunt mânuite cu ajutorul unor tije. Artei complexe a teatrului de umbre i se asociază muzica, declamația și cântul, literatura, estetica vizuală, artizanatul artistic și teatrul de animație.” (Teatrul de umbre la muzeu ((Teatrul de umbre la muzeu – Alexandra Zbuchea, Raluca Bem Neamu, Beatrice Iordan, Bruno Mastan, Bucuresti, editura Tritonic, 2010)))

Cu origini asiatice, acest tip de artă poate prezenta, într-un mod mai puțin costisitor decât o piesă tradițională, povestiri istorice, dar și contextul social și religios al societății unde este jucat. Teatru de umbre diferă ca mod reprezentare de la o cultură la alta, care au au îmbrățișat mai mult sau mai puțin una din cele trei forme generale: chinezesc , indonezian și european.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9450PKJJMe0[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HlthGDxDx7s[/youtube]

Teatru de umbre este o formă de exprimare artistică ce utilizează atât umbre, cât păpuși. Ca și în teatrul tradițional, funcția de divertisment și educativă este prezentă. Acțiunea petrecută în spatele unui paravan, povestită de un narator și redată prin siluete, lasă mult loc imaginație și creației spectatorilor.

În prezent, teatrul de umbre european este unul de tip experimental datorită progresului tehnologic și al jocului de lumini, pe când teatrul asiatic continuă să aibe influențe tradiționale mitico-religioase.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Vv9-GkS2iiQ[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IaOT-uDCN9g[/youtube]

În România, de cele mai multe ori, este considerată o artă ce se adresează copiilor, motiv pentru care păpușarii- adică manipulatorii siluetelor- pot fi întâlniți în jurul teatrelor, de exemplu Teatrul Țăndărică.

Cristina Toderas

Cristina Toderas Twitter | Facebook | De același autor

Este în căutarea unui lucru fără formă. Pentru că nu știe cum arată acel ceva, face pași mici către el. Până să-i dea o definiție, se bucură DE și ÎMPREUNĂ oamenii din drum.

Recomandări

Adaugă comentariu