Cinci lucruri mai puțin știute despre cafea

Știati că…

1. Potrivit statisticilor, pe întreg cuprinsul lumii, peste 500 de miliarde de căni cu cafea sunt băute în fiecare an. Mai mult de jumătatea sunt băute la micul dejun (sau înaintea acestuia; ba chiar și în loc de mic dejun).

2. Primul băutor de cafea de pe plaiurile noastre se spune că ar fi fost logofătul moldovean Ioan Tăutu, care ar fi gustat licoarea fermecată în iulie 1504. Neștiind ce băutură este și cum să o bea, logofătul a dat cana peste cap și și-a opărit limba și gura. Iată cum povestește cronicarul Ion Neculce – în “O samă de cuvinte” – pățania acestuia:

“După ce au luat Bogdan-vodă domnia, au și trimis pre Tăutul logofătul sol la turci, când au închinat țara la turci. Și așè vorbăscu oamenii, că l-au pus viziriul de au ședzut înaintea viziriului pre măcat, și n-au fost având mestei la nădragi, că, trăgându-i ciubotile, numai cu colțuni au fost încălțat. Și dându-i cahfè, nu știè cum o va bè. Și au început a închina: „Să trăiască împăratul și viziriul!“. Și închinând, au sorbit felegeanul, ca altă băutură.”

3. Cafeaua este cea mai consumată băutură din lume și cel de al doilea cel mai comercializat produs din lume (pe primul este petrolul – de fapt, combustibilii petrolieri).

4. Peste 20 de țări sărbătoresc Ziua Națională a Cafelei (cele mai multe pe 29 septembrie). Nu, România nu se află printre acestea.

5. Cea mai veche reclamă la cafea datează din anul 1652. Această reclamă.

(surse: 1, 2)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu