Sagrada Familia, 2026

Cum va arăta cea mai cunoscută creație a “arhitectului lui Dumnezeu” atunci când va fi, în sfârșit, finalizată.

Construcția catedralei catolice Sagrada Familia din Barcelona a început în 1883, proiectul fiind finanțat din fonduri publice. Antoni Gaudí, creatorul proiectului, a lucrat la aceasta până la moartea sa, în 1926, dedicându-și ultimii 15 ani din viață exclusiv acestui proiect. Estimările inițiale, bazate pe tehnicile de construcție ale începutului secolului 20, preconizau un termen de câteva sute de ani pentru terminarea construcției. Întrebat de ce durează atât de mult construcția, Gaudí a răspuns simplu: “Clientul meu (Dumnezeu) nu se grăbește”. Potrivit estimărilor actuale, Sagrada Família va fi finalizată în 2026. Și iată cum va arăta.

Sagrada Família are 18 turnuri, în ordinea înălțimii reprezentând pe cei 12 apostoli, cei 4 evangheliști, Sfânta Fecioară și, cel mai înalt turn, pe Iisus Hristos. Turnul central al lui Isus va avea montată pe el o cruce uriașă. Înălțimea totală, de 170m, este cu un metru mai mică decât a unui deal de lângă Barcelona, deoarece Gaudi considera că lucrarea sa nu trebuie să fie mai mare decât cea a lui Dumnezeu. Biserica are 3 fațade: a Nașterii (spre est), a Gloriei (spre sud) și a Patimilor (spre vest). Este vizitată, în fiecare an, de mai multe milioane de turiști.

(surse: Gizmodo și Wikipedia)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

3 comentarii

 1. Rancea Ronel

  Minunatie,mare e puterea lui Dumnezeu!

  1. Ovidiu

   Cu toti banii cheltuiti pe o cladire dedicata basmelor ieseau zeci de mii de familii din saracie, daca nu chiar sute de mii.

   1. August

    Daca acele familii ar fi avut copii ca tine, efortul ar fi fost zadarnic! Deci Gaudi nu a vrut sa riste, a mers la sigur!

Adaugă comentariu