Domesticirea

Filmul experimentului prin care rușii au transformat o vulpe sălbatică în câine.

În 1959, cercetătorul rus Dmitri Belyaev, pe atunci șef al Institului de Citologie și Genetică din Moscova, a început, în Siberia, un proiect prin care spera să afle secretul domesticirii: împreună cu echipa sa a început să crească vulpi argintii, selectând doar exemplarele cele mai docile.

După aproape zece generații de reproducere controlată, Belyaev a reușit să obțină o nouă specie de animal domestic: vulpea siberiană. Vulpilor domesticite nu le mai era teamă de oameni şi, de multe ori, dădeau din coadă și lingeau mâinile îngrijitorilor pentru a-și arăta afecţiunea. În plus, au început să aibă pete pe blană, urechi clăpăuge, urechile lăsate şi cozi încovoiate.

S-au transformat într-un soi de câini. Iată un exemplar.

Experimentul continuă și astăzi, cercetătorii ruși colaborând cu o companie americană pentru a comercializa pe plan internațional noile animale domestice. Și, în final, o altă filmare prezentând comportamentul noului animal domesticit.

Acum, încercați să vă imaginați Experimentul Silver Fox la scara societății umane. Încercați să vedeți cum s-a făcut selecția controlată – prin intermediul regulilor economice și sociale – și care ar fi putut fi rezultatul. Un simplu exercițiu de imaginație, firește. Dar concluziile ar putea fi interesante. 😉

Ne bucurăm pentru că ne citești. Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi.
Ne poți susține prin intermediul unui abonament lunar

sau prin intermediul unei donații.

Mulțumim.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. alexa

    Multumesc pt.articolele trimise! Va doresc o duminica frumoasa!

Adaugă comentariu