Domesticirea

Filmul experimentului prin care rușii au transformat o vulpe sălbatică în câine.

În 1959, cercetătorul rus Dmitri Belyaev, pe atunci șef al Institului de Citologie și Genetică din Moscova, a început, în Siberia, un proiect prin care spera să afle secretul domesticirii: împreună cu echipa sa a început să crească vulpi argintii, selectând doar exemplarele cele mai docile.

După aproape zece generații de reproducere controlată, Belyaev a reușit să obțină o nouă specie de animal domestic: vulpea siberiană. Vulpilor domesticite nu le mai era teamă de oameni şi, de multe ori, dădeau din coadă și lingeau mâinile îngrijitorilor pentru a-și arăta afecţiunea. În plus, au început să aibă pete pe blană, urechi clăpăuge, urechile lăsate şi cozi încovoiate.

S-au transformat într-un soi de câini. Iată un exemplar.

Experimentul continuă și astăzi, cercetătorii ruși colaborând cu o companie americană pentru a comercializa pe plan internațional noile animale domestice. Și, în final, o altă filmare prezentând comportamentul noului animal domesticit.

Acum, încercați să vă imaginați Experimentul Silver Fox la scara societății umane. Încercați să vedeți cum s-a făcut selecția controlată – prin intermediul regulilor economice și sociale – și care ar fi putut fi rezultatul. Un simplu exercițiu de imaginație, firește. Dar concluziile ar putea fi interesante. 😉

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. alexa

    Multumesc pt.articolele trimise! Va doresc o duminica frumoasa!

Adaugă comentariu