Cat de frig poate sa fie?

Câteva lucruri despre frig.

Să începem cu o temperatură ceva mai “umană”: minus 30 de grade Celsius (o temperatură care, uneori, se înregistrează și în România. La minus 30 de grade Celsius apa fiartă se transformă instantaneu în zăpadă.

Minus 38,5 grade Celsius este cea mai joasă temperatură înregistrată vreodată în România. O temperatură înregistrată la Bod, județul Brașov (în data de 25 ianuarie 1942).

Minus 45,4 grade Celsius este temperatura medie înregistrată iarna în orașul rusesc Verkhoyansk, o localitate cu aproximativ 1.500 de locuitori care, începând cu 1860 și până la căderea regimului comunist era o destinație pentru deținuții politici. Variațiile de temperatură aici sunt extrem de mari: cea mai joasă temperatură înregistrată în Verkhoyansk a fost de minus 69,8 grade Celsius, ia cea mai ridicată de 37,3 grade Celsius.

Minus 71,2 grade Celsius este cea mai joasă temperatură înregistrată în lume într-o localitate permanent locuită. O temperatură înregistrată în 1924 în stația de cercetări Oymyakon (o localitate în care trăiesc aproximativ 470 de adulți și copii). Cum este să trăiești acolo? Iată câteva secvențe.

Minus 89,2 grade Celsius este cea mai joasă temperatură înregistrată vreodată în lume. O temperatură înregistrată în data de 21 iulie 1983, în stația de cercetări Vostok din Antarctica.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu