“Best of Duelul viorilor”

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Ediția a șasea a turneului reînvie întrebarea: Stradivarius sau Guarneri?

Deja de tradiţie în viaţa muzicală românească, Turneul Internaţional “Duelul viorilor”, un proiect Radio România, își continuă extraordinarul traseu. În acest an, după ce în perioada 4-15 octombrie vor străbate țara oferind melomanilor o experiență de neuitat, cei trei muzicieni, violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail vor ajunge la 2 decembrie pe una dintre cele mai mari și prestigioase scene ale lumii: Carnegie Hall din New York. Acestă recunoaștere, și, de ce nu, validare a valorii muzicienilor și a valorii proiectului, vine după succesul primelor cinci ediții, răsplătit, atât pe scenele din țară, cât și pe alte scene europene, cu aplauze îndelungi oferite de publicul care a umplut sălile de concert.

duelul-chisinau

Rivalitatea dintre Stradivarius și Guarneri este poate una dintre cele mai frumoase lupte din toate timpurile. Pentru că ea a dat naștere sunetului minunat al viorilor, întrecerea având întotdeauna ca scop obținerea celei mai frumoase experiențe muzicale. Orice mare violonist își perfecționează tehnica și interacționează într-un mod special cu instrumentul atunci când cântă pe asemenea bijuterii.

Astfel, ideea de duel s-a transformat într-o întrecere amiabilă pentru cucerirea publicului, numele sonore ale instrumentelor trecând pe planul al doilea și fiind mult mai mult apreciate calitatea interpretării, sensibilitatea și dăruirea artiștilor.

“Sunt convinsă că au avut un succes nemaipomenit şi ca au mângâiat multe inimi. Sunt foarte mândră ca sunt ai noştri.”, “Vin la Duelul viorilor încă de la început, de la prima ediţie şi este extraordinar de fiecare dată. Viorile sună minunat, dar meritul este al lor.”, “Sunt trei muzicieni care pur şi simplu te lasă fără suflu. A fost cea mai mare bucurie a acestei toamne pentru mine”, au mărturisit spectatorii la finalul ediției din 2015.

Repertoriul ales de această dată alcătuiește un program pe care l-am putea numi „Best of Duelul viorilor”. Cei doi violoniști au ales să revină în fața publicului cu cele mai aplaudate piese din edițiile anterioare, o ofertă muzicală ce nu poate fi ratată, cu frumoase pagini din literatura pentru vioară și pian, care le vor pune în valoare măiestria stilistică, virtuozitatea, tehnica, dar și sensibilitatea și dăruirea.

Cu siguranţă, publicul va aprecia, pe lângă prestația interpreţilor, şi sunetul ambelor viori – Stradivarius “Pachoud”, pe care cântă Liviu Prunaru, dar și Guarneri del Gesù, pe care cântă Gabriel Croitoru (pusă la dispoziție de Muzeul Național „George Enescu”, în al cărui patrimoniu se află), viori purtând cu ele, la rândul lor, poveşti excepţionale – poveşti care pot fi descoperite pe site-ul www.duelulviorilor.ro.

ITINERAR

4 octombrie, ora 19 – Pitești, Centrul multifuncţional
5 octombrie, ora 19 – Iași, Opera Națională Română
6 octombrie, ora 19 – Roman, Casa de cultură
7 octombrie, ora 19 – Tulcea, Teatrul „Jean Bart”
9 octombrie, ora 19 – Caracal, Teatrul Naţional
10 octombrie, ora 19 – București, Sala Radio
13 octombrie, ora 19 – Turda, Sala Mare a Primăriei
14 octombrie, ora 19 – Deva, Teatrul de Artă
15 octombrie, ora 19 – Alba Iulia, Casa de cultură

duelul-teatrelli

Un proiect Radio România. Organizator: Centrul Cultural Media Radio România. Coproducători: Radio România Cultural și TVR 2. Eveniment co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.)

Maşina turneului: Dacia. Sponsori: JTI, Sense, Zamfirescu Racoţi and Partners, Adegas Oil. Parteneri: Muzeul Naţional „George Enescu”, Institutul Cultural Român, Fundația Marconi.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu