BALKANIK! Primul festival de muzica si cultura balcanica

Pe 23 şi 24 septembrie 2011, Grădina Uranus din Bucureşti va găzdui o mare petrecere balcanică. BALKANIK! este primul festival de muzică şi cultură balcanică din România care aduce pe aceeaşi scenă, trupe consacrate din Turcia, Serbia, Ungaria şi România. Concertele vor începe de la ora 19.00 (vineri) și ora 18.00 (sâmbătă).

Baba Zula. Invitați speciali vor fi membrii trupei Baba Zula din Turcia. Reprezentațiile lor ritualice sunt un melanj artistic de dansatoare din buric și costume impresionante. Amestecul dintre intrumentele orientale clasice ca darbuka, saz electric și linguri, cu abordări electronice și moderne, au facut ca muzica interpretată de cei de la Baba Zula să fie definită ca “sunetul spațiului din Istanbul”. Grupul a avut colaborari cu staruri precum Dr. Das (Asian Dub Foundation), Ralph Carney din San Francisco (saxofonist care a lucrat cu Tom Waits ) și Mad Professor (care a mai lucrat cu Lee Perry de la Massive Attack). Trupa a apărut în filmul documentar “Crossing the Bridge – The Sound of Istanbul” al regizorului Fatih Akin, iar în acest an vor închide festivalul Balkanik!.

Orchestra Salijevic. Alături de cei de la Baba Zula,  pentru prima dată în România, se va afla Orchestra Salijevic din Serbia. Orchestra a devenit cunoscută după ce a jucat şi interpretat muzica din filmul “Underground”, al lui Emir Kusturica. Piesele lor Kalashnjikov și Mesečina sunt astăzi două dintre cele mai mari hituri balcanice.

Ternipe. Din Ungaria vor sosi alţi invitaţi care vor încinge atmosfera! Ternipe este una dintre cele mai autentice formații de muzică rromă. Trupa se bucură şi de aprecierea publicului românesc datorită piesei Muro shavo kiki.

Mahala Rai Banda, trupa din faimosul sat de lautari Zece Prăjini, care a făcut furori în lume datorită  vivacităţii ritmului şi mixului de  stiluri și genuri muzicale,va fi deasemenea prezentă . Muzica lor poate fi poziționată la intersecția dintre muzica lăutărească și muzica de club Balkan Beats. Cel de-al doilea album al “regilor din mahala” a fost votat printre cele mai bune albume ale anului 2009 de faimoasa revistă de muzică “Songlines”.  Cântecul lor “Magalageasca” (varianta originală și varianta remixată a lui Shantel) a apărut în filmul “Borat”.

Taraf de Haidouks. Tot din România vor urca pe scenă şi Taraf de Haidouks. Trupa de renume internațional este deținătoarea unui istoric impresionant având fani celebri precum Yehudi Menuhin și Johnny Depp (alături de care au apărut în filmul “The Man Who Cried’).

Pe lângă spectacolele de muzică live, vizitatorii se pot bucura de alte surprize inedite precum degustările de cafea armenească şi târgul de handmade. În plus publicul va avea ocazia de a savura berbecuț turcesc, tocăniță, sârbească, gulaș şi alte specialităţi culinare asigurate de “Papa La Șoni” dar şi de a face cunoştinţă cu arta balcanică, în fiecare zi, începând cu ora 14.00.

Festivalul este organizat de Asociația Culturală Metropolis cu susținerea Primăriei Sectorului 5, Primăriei Generale a Capitalei și având ca sponsor principal Apa Nova București. Pentru mai multe detalii vizitati site-ul balkanikfestival.ro și facebook.com/balkanikfestivalro sau contactați-ne pe adresa de e-mail contact@balkanikfestival.ro  / 0733 026 214.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

4 comentarii

  1. […] cu arta balcanică, în fiecare zi, începând cu ora 14.00.Mai multe detalii despre trupe pe webcultura, pe site-ul BALKANIK sau pe facebook Articole asemanatoare:Concurs: Hai la Sea Rex – […]

  2. […] Balkanik – Primul festival de muzică balcanică! – 23 -24 septembrie (Grădina Uranus) […]

  3. […] Balkanik – Primul festival de muzică balcanică! – 23 -24 septembrie (Grădina Uranus) […]

  4. […] Balkanik – Primul festival de muzică balcanică! – 23 -24 septembrie (Grădina Uranus) […]

Adaugă comentariu