Arta sub comunism

Peste o mie de lucrari apartinand Muzeului de Arta Brasov au fost ignorate destula vreme. Asa ca a venit timpul ca o mica parte din ele sa invite vizitatorul la vindecare. Realizate sub regim comunist intre anii 1945-1989, tablourile isi recastiga un loc temporar pe perete.

[citat]Sansa la vindecare.[/citat]

Un stil aparte, noduros, cu fete aspre si reci. Ideea minunata a lui Radu Popica, istoric de arta, mi-a adus ceva neasteptat. Am admirat stilul si ravna cu care au fost create insasi lucrarile acestea umplandu-le de un fel de maretie. Muncitorul ramas parca fara suflet mi s-a parut destul de estetic si mi-a amintit de abecedarul cu ilustratii. Am regasit un spatiu straniu in care ti se ofera o siguranta atent confectionata. Fochisti si constructori, barbati puternici si femei vanjoase, steaguri rosii si portrete ale unui conducator implinit… o iluzie de care m-am lasat purtata pe bucati.

Fragmente de slogan “Lucru. Sacrificiu” insotite de barbati tristi in negru si de copilul invaluit de lumina artificiala a becului m-au adus la realitate.

“Expoziţia Arta sub comunism, organizată de Muzeul de Artă Braşov, prezintă un fenomen artistic astăzi trecut sub tăcere: producţia artistică oficială a regimului comunist. Devenită indezirabilă după 1989, renegată uneori chiar de creatorii săi, aceasta a dispărut din spaţiul public, rămânând închisă în depozitele muzeelor. O parte însemnată a artei româneşti postbelice a ajuns astfel aproape complet necunoscută noilor generaţii şi uitată de cei ce i-au fost contemporani. Consecinţele subordonării artei criteriilor estetice ale ideologiei comuniste pot constitui un avertisment privind statutul artei şi al artiştilor într-un regim totalitar.”

Roxana Teaca

Roxana Teaca De același autor

Luna e plina, cerul e roz, norii lila.

Recomandări

Adaugă comentariu