“Aceste posturi nu mai reprezintă de mult timp jurnalismul liber”

Opinia unui membru CNA.

Am asistat astăzi la cea mai mare manipulare și fraudare a votului de către unele posturi de televiziune. Antena 3 şi România TV, două televiziuni licențiate în România, și-au arătat capacitatea de dezinformare și manipulare, îndeplinindu-și astfel ținta existenței lor.

Au fost difuzate informații mincinoase, filmări regizate cu camera ascunsă, reportaje mincinoase de la secţiile de vot din străinătate, declaraţii ale politicienilor cu unic mesaj de susţinere a unui anumit candidat, acuzaţii neprobate privind fraudarea votului din diasporă, atacuri la persoană, intervenţii ale moderatorilor care îndeamnă la vot în favoarea unui candidat, instigări la ură pe criterii etnice.

Este fără precedent ceea ce s-a întâmplat astăzi în spaţiul audiovizual, normele legale fiind încălcate sever aproape în fiecare minut de emisie, moralitatea publică fiind şi ea batjocorită. Parlamentul României, prin actuala majoritate politică este direct responsabil de aceste atacuri concertate la libera formare a opiniei şi la informarea corectă a publicului.

Din programele difuzate astăzi de Antena3 şi RomâniaTV se înţelege că publicul lor ţintă este considerat un public credul şi fără minime posibilităţi cognitive, altfel nu se poate explica violenţa dezinformării şi modalitatea în care au fost realizate emisiunile – sub limita mediocrităţii.

Consiliul Naţional al Audiovizualului – CNA va trebui să analizeze, în prima şedinţă publică, întreaga desfăşurare a zilei de alegeri, din punct de vedere audiovizual, cu precădere la posturile Antena3 şi RomâniaTV, posturi care, în aceste condiţii, ridică mari semne de întrebare în legătură cu posibilitatea păstrării licenţelor audiovizuale. Dacă CNA nu va tranşa cu corectitudine gravele încălcări ale legislaţiei, va fi complice cu fraudarea alegerilor şi cu distrugerea credibilităţii presei audiovizuale.

Aceste posturi nu mai reprezintă de mult timp jurnalismul liber, declaraţiile lor de credinţă formulate la momentul solicitării licenţei audiovizuale fiind transformate în simple lozinci. Servilismul politic nu are ce căuta într-o presă liberă a unui stat democratic.”

Valentin-Alexandru Jucan, membru CNA,
16 noiembrie 2014, ora 21:00

burtiera-1

burtiera-2

(surse: 1, 2, 3)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Diana

    Aceste posturi tv. si telespectatorii lor fideli habar nu au ca traim in secolul XXI.Ca exista si alte surse de informare si comunicare moderne si mai rapide. Dar mentalitatea si mai ales mintea lor, spalata si indoctrinata s-a blocat cu un secol in urma. Speranta noasra (si a lor) este noua generatie, care a uitat si cum se deschide un televizor.

Adaugă comentariu