Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!
Vasile Adamescu, singurul român surdo-mut și nevăzător care a învățat să scrie, a lansat o carte autobiografică.
“Mă bucur că am reușit să scriu această carte, «Înfruntând viața», din care cititorii îmi pot afla viața, munca, zbaterile mele. Prin această carte sper să-i motivez pe cei care își pierd unul dintre simțuri în timpul vieții și să îi fac să meargă mai departe. De zece ani lucrez la această carte, scrisă în alfabetul Braille, după care a fost transcrisă pe calculator și tipărită pentru publicul larg. Este şi un omagiu adus profesorilor mei şi am căutat să îmi amintesc fiecare amănunt, fiecare trăire, pentru ca fiecare să înțeleagă prin ce am trecut.”
Acestea au fost cuvintele rostite de Vasile Adamescu joi, 17 ianuarie 2013, la lansarea primei sale cărți: volumul autobiografic la “Înfruntând viața”. O carte care spune o poveste adevărată care, pentru cei mai mulți dintre noi, pare de necrezut.
Născut în data de 5 septembrie 19944, Vasile Adamescu a fost un copil ca toți alții până la vârsta de doi ani când, din pricina unei meningoencefalite, a rămas surd și orb. Aruncat brusc în beznă și tăcere, copilul uită rapid cuvintele învățate până atunci. Și în scurt timp, prea mic pentru a descifra semnalele venite din exterior, uită să și vorbească. Devine mut.
Nouă ani mai tărziu este adus la Cluj, unde o echipă de psihologi specializați încep să lucreze cu el. Pipăind, mirosind și urmând cu tenacitate îndrumările acestora, învață să vorbească și să citească și să scrie, devenind astfel singurul român care orb, sut și mut încă din copilărie reușește să descopere cuvântul scris.
Vasile Adamescu nu avea să se oprească aici: a urmat Facultatea de Psihopedagogie, a devenit profesor pentru copii cu dublă deficiență senzorială, a învățat cinci limbi străine, sculptează și, începând cu 2013 este și scriitor. Și aceasta în ciuda faptului că vorbește cu ceilalți prin intermediul sistemului tactil (i se scriu în palmă litere cuvintelor pentru a putea dialoga cu un interlocutor). Iar în curând va lansa cel de al doilea volum al autobiografiei sale. Un volum care “va cuprinde informaţii despre perioada studenţiei, absolvirea Şcolii Populare de Arte, cei 27 de ani de profesorat la Liceul de Nevăzători”.
Ce înseamnă cu adevărat să fii un “mare român”? Vasile Adamescu este, poate, unul dintre cele mai bune exemple.