Sarmizegetusa Regia

O frumoasă filmare și câteva lucruri mai puțin știute.

1. Sarmizegetusa Regia a fost capitala Daciei preromane.

2. Nu se cunoaște pronunțarea din limba dacică în mod cert și nici sensul cuvântului. Se presupune că înțelesul ar fi “Cetatea de pe stâncă” sau “Cetatea înaltă”, dar, deoarece, inițial, Sarmizegetusa nu era o fortificație militară, ci o așezare religioasă și civilă, etimologia trebuie luată în considerare cu anumite rezerve.

3. Zidul cetății avea 3 m grosime și o înălțime de aproximativ 4 – 5 m în momentul finalizării construcției lui.

4. În 2011 angajații unei firme au distrus o parte din situl dacic pentru a construi o parcare de 3.000 de metri pătrați, punând zidul cetății în pericol de prăbușire pe o lungime de aproximativ 30 de metri. Amenajarea parcării a fost plătită de Consiliul Județean Hunedoara, fiind destinată turiștilor veniți să viziteze situl și s-a făcut fără aprobarea sau supravegherea arheologilor.

O filmare realizată de Cosmin Giurgiu.

Sarmizegetusa-Regia

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu