Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

De ce dansează oamenii

Două mâini, șase picioare

O poveste pe care o știu foarte mulți copii. Și câțiva părinți. Când Jessica Shyba, mamă a trei copii frumoși, l-a...

Continuare...


Powered by

De ce dansează oamenii

Sorin Tudorde @
30 May 2013

Și de ce bărbații care dansează bine au mai mult “noroc în dragoste”.

Știați că dansul joacă un rol important în supraviețuirea speciei umane? Această teorie a fost formulată pentru întâia oară de către Charles Darwin care a afirmat că, fundamental, dansul face parte din “ritualul de împerechere” al speciei umane.

Astăzi, cercetătorii sunt de părere că dansul a apărut din nevoia bărbatului preistoric de a demonstra potențialelor partenere că este “eligibil” din punct de vedere al perpetuării speciei. Cum așa? Ei bine, “domnițele preistorice” preferau instinctiv bărbații care demontrsau că au capacitatea de a se mișca în mod coordonat, simetric, ritmic și rapid (ceea ce demonstra capacitatea lor de supraviețuire). Și, dat fiind că aceste calități erau mai greu de demonstrat în fața domnițelor atunci când alergai (sau erai alergat de) dinozauri s-a inventat un mijloc mai comod… (Notă: este o glumă – omul preistoric nu exista pe vremea dinozaurilor)

Și astfel se poate explica faptul că bebelușii încep să danseze încă de la vârsta de cinci luni. Și că numeroase alte viețuitoare (de la insecte până la pasări sau animale) includ mișcări ritmice, de dans, în ritualurile lor de împerechere.

Dar de ce dansează oamenii pe muzică? Ei bine, muzica stimulează exact acele zone ale creierului care sunt responsabile cu mișcarea și coordonarea membrelor.

Potrivit cercetătorilor, femeile sunt mai atrase de bărbații care în timpul dansului au mișcări fluide de curbare și răsucire ale părții principale a trupului (cap, gât și piept). Aceste mișcări sunt asociate cu dansul de calitate și demonstrează creativitatea, flexibilitatea și capacitatea de adaptare. La polul opus se află dansul rigid, cu mișcări monotone.

Și uite așa, în fiecare bărbat zace câte un mic dansator. Măcar într-o anumită perioadă a vieții sale. 🙂

Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi. Mulțumim!

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

  Comentarii
 1. Farshid

  "atunci când alergai (sau erai alergat de) dinozauri s-a inventat ..." In timpul dinozaurilor nu existau oameni!!! Greseala fatala!

 2. VIORICA POPESCU

  EXCELENTE! INFORMATIE, CULTURA,UMOR, BUNA \, DISPOZITIE!

 3. CAsToReL

  Draguț articolul, insa mi se pare nefericita folosirea ideii "atunci când alergai (sau erai alergat de) dinozauri". Toata lumea ar trebui sa stie ca dinozaurii au trait in urma cu mai bine de 65 de milioane de ani, pe cand oamenii, in forma actuala, nu au mai mult de 100-200 de mii de ani pe aceasta planeta. Totusi banuiesc ca a fost o gluma, insa cum multi sunt oricum confuzi, astfel de mici scapari nu fac decat sa ii ameteasca si mai mult.

Comentează

Parteneri