Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Cinci lucruri mai puțin știute despre Mărțișor

O scurtă istorie în imagini a costumului de baie

“Toate au fost, la timpul lor, ceva exagerat”… Secolul IV, era noastră: primele costume de baie cunoscute sunt înfățișate pe...

Continuare...


Powered by

Cinci lucruri mai puțin știute despre Mărțișor

Sorin Tudorde @
1 March 2014

Știați că…

1. Primele mărțișoare datează de acum cca. 8 000 ani? Cercetări arheologice efectuate la Schela Cladovei au scos la iveală amulete asemănătoare cu mărțișorul: mici pietre de râu vopsite în alb şi roşu, înşirate pe aţă, pentru a fi purtate la gât.

2. Există două mituri ale Mărțișorului.

3. Mărțișorul este legat, în cultura populară, de legenda Babei Dochia.

4. La originile actuale ale Mărțișorului stă tot o legendă legată de Baba Dochia: umblând cu oile într-o zi de 1 martie, Baba Dochia a găsit o para, i-a făcut o “bortă” și a legat-o cu un fir de lână.

5. În trecut, Mărțișorul era numit “funia anului”, reprezenta cele 365 de zile ale anului și era alcătuit din împletitura a doua fire de lână: unul alb și unul negru – ce semnificau lupta vieții asupra morții și a sănătății împotriva bolii. Era purtat în general de persoanele sensibile (copii și fete tinere) și exista credința că aduce noroc și fericire.

martisor

(foto: Aneresia W)

Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi. Mulțumim!

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Comentează

Parteneri