Arhitectul lui Dumnezeu

Sau, altfel spus, Antoni Gaudí.

Antoni Placid Gaudí i Cornet s-a născut pe 25 iunie 1852 în Reus, Catalonia, într-o familie de fierari. Mai târziu avea să declare că a descoperit sensul spațiului în atelierul tatălui său, prin intermediul țevilor ondulate pe care acesta le manevra.

Gaudí nu a fost un elev eminent, însă era un excelent desenator, iar prin creativitate și-a uimit dascălii. În 1878, profesorul care i-a semnat licența în arhitectură la absolvirea universității nota: “Am descoperit un dezechilibrat sau un geniu”.

Gaudí realiza foarte rar planuri detaliate pentru arhitectura clădirilor sale, preferând să creeze modele tridimensionale la scară mică şi apoi să modeleze detaliile pe măsură ce construcţia evolua.

În 1883 a început construcţia catedralei catolice Sagrada Família din Barcelona, finanțată din fonduri publice, pentru care a lucrat până la moartea sa, în 1926. Se estimează că Sagrada Família va fi finalizată în 2026. Întrebat de ce durează atât de mult construcția, Gaudí a răspuns simplu: “Clientul meu (Dumnezeu) nu se grăbește”.

Pe 7 iunie 1926, este acroșat de un tramvai în timp ce traversa strada pentru a se îndrepta spre o biserică. Cum nu avea asupra sa nici acte și nici bani, trecătorii au presupus că bătrânelul în vârstă de 74 de ani este un cerșetor. A doua zi, prietenii aveau să-l găsească la spitalul săracilor din Barcelona. I-au propus să îl interneze într-un spital mai bun, însă Gaudí a refuzat: “Eu aparțin celor săraci”. S-a stins din viață două zile mai târziu, pe 10 iunie 1926.

În anul 1992, în Spania a fost înființată “Asociația pentru beatificarea lui Antonio Gaudi”.

(surse: 1, 2, 3)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu