Misterul Picasso

Singurele picturi ale lui Pablo Picasso care există doar pe o rolă de film.

În 1956, regizorul Henri-Georges Clouzot realiza documentarul Le mystère Picasso, un film care în același an avea să primească premiul special al juriului de la Cannes și în care Pablo Picasso era prezentat în timpul procesului creativ. Documentarul a rămas de atunci un film de referință pentru toți aceia care au încercat (și încă mai încearcă) să înțeleagă ceea ce specialiștii numesc “Misterul Picasso” – modul în care artistul reușea să-și realizeze capodoperele. După realizarea documentarului, toate operele de artă create pe parcursul filmărilor au fost distruse. Iată câteva secvențe.

Există zvonuri că unele picturi din Le mystère Picasso ar fi supraviețuit – și s-ar afla în unele colecții particulare. Cu toate acestea, nimeni nu le-a putut confirma. Iar cum singurul lucru cert este că picturile au supraviețuit pe celuloid, guvernul francez a declarat oficial documentarul ca fiind o avuție națională.

(via)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu