Wynton Marsalis: concert extraordinar la Sala Palatului

În premieră în România, Wynton Marsalis, cel mai cunoscut trompetist contemporan, va susține un concert extraordinar de jazz la Sala Mare a Palatului, pe 1 iulie, ora 20:00, la Întâlnirile JTI.

Wynton Marsalis și ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” vor veni pentru prima dată în România, la cea de-a XXI-a ediție a Întâlnirilor JTI.

JTI nu este la prima întâlnire cu jazz-ul. În anii 90, JTI a prezentat seria ”Jazz Alive”, tot pe scena Sălii Palatului, unde au fost prezenți Chick Corea, Airto Moreira, Johnny Răducanu și alte mari nume ale genului.

Wynton Marsalis este directorul muzical al Jazz at Lincoln Center Orchestra. Născut în New Orleans, Louisiana, în 1961, Wynton Marsalis și-a început pregătirea la trompetă la 12 ani, iar puțin după aceea a început să cânte în formații locale de diverse genuri. A intrat la Juilliard School la 17 ani și a debutat ca dirijor în 1982. De atunci, a înregistrat peste 70 de albume de jazz și clasice, care i-au adus nouă premii GRAMMY®. În 1983, a devenit primul și singurul artist care a câștigat atât premiile GRAMMY® clasice, cât și cele de jazz în același an, succes pe care l-a repetat în 1984. În 1997, Wynton Marsalis a devenit primul artist de jazz care a primit prestigiosul premiu Pulitzer pentru muzică.

Jazz at Lincoln Center Orchestra este formată din 15 dintre cei mai buni soliști și instrumentiști de jazz ai momentului, fiind orchestra rezidentă a Jazz at Lincoln Center încă din 1988.

„Lui Wynton Marsalis, recunosut trompetist American, compozitor și director de formație, îi place să fie vizionar. Pentru el, jazz-ul este virtuozitate muzicală, bucurie tumultuoasă, edificare spirituală și memorie culturală, toate în același timp”, scrie The Telegraph referindu-se la Wynton Marsalis și concertele Jazz at Lincoln Center Orchestra.

„Jazzul este reprezentarea excelenței în artă pentru țara noastră”, spunea Wynton Marsalis pentru Chicago Tribune, adăugând: „Asta înseamnă că, pentru anumite motive, a putut să ne reprezinte chintesența.”
„Wynton Marsalis este o instituție în sine. (…). Swing-ul și solo-urile alerte reflectă convingerea lui că, pentru muzicieni, ca și pentru întreaga țară, e posibil un viitor mai bun”, scrie Telerama.fr.

Fiți alături de noi la cea de-a XXI-a ediție a Întâlnirilor JTI, o ediție care aduce în România vigoarea și profunzimea muzicii americane de jazz!

Inaugurate în anul 2000 de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI au fost dedicate îndeosebi dansului, găzduind coregrafi și trupe celebre, printre care Alvin Ailey American Dance Theater, Gigi Căciuleanu și Baletul Național din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Akram Khan Company, Martha Graham Dance Company, dar și muzicii, mai ales în perioada de început. Întâlnirile JTI s-au desfășurat anual, cu excepția anului 2020, când au fost amânate din cauza pandemiei.

Biletele se găsesc în reţeaua Eventim.ro.

Producător general: Fundaţia Art Production. Coproducători: Radio România și TVR. Cu sprijinul: Rotary Club Pipera, Fundaţia prietenii muzicii “Serafim Antropov”. Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, RFI România, Observator Cultural, Pro Contemporania, Accente, BlitzTV, AmosNews, WebCultura, The Culture Club, Mediatrust, Liternet, Eventim, QMagazine, Bookhub, 4arte.ro, Mișcarea de rezistență, Hermanstaedter Zeitung, Mesagerul de Sibiu, Capital Cultural, Profil Cultural, Stradacetatii.ro, Sibiulînimagini.ro, Book Hub.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu