Violoncellissimo ajunge, după 12 ani, la Cluj

Turneul naţional “Clasic la puterea a treia – Violoncellissimo” ajunge, după 12 ani de absență, la Cluj, cu un concert care va avea loc vineri, 21 octombrie, de la ora 19:00, la Opera Maghiară de Stat.

Ediția a IV-a a Turneului Național Clasic la puterea a treia, supranumit anul acesta Euforica, susținut de Marin Cazacu și ansamblul cameral Violoncellissimo aduce pe scena Operei Maghiare 14 dintre cei mai buni violonceliști din țară, care în ultimile trei săptămâni au trecut pe la Oradea, Arad și Sibiu, Ploiești și Bacău, București și Chișinău, se îndreaptă pe 20 octombrie la Bistrița, iar vineri, 21 octombrie le vor cânta clujenilor.

Proiectul „Violoncellissimo”, pe care Marin Cazacu l-a început în urmă cu 30 de ani alături de studenții săi, a pornit din dorința de a le dezvolta acestora creativitatea colectivă și de a apropia mai mult ascultătorii de muzică, indiferent de gen, prin abordarea unui repertoriu divers, de la muzica clasică la cea de divertisment, jazz și rock simfonic și chiar folclor.

Așadar, programul concertului de vineri, 21 octombrie, de la Opera Maghiară de Stat, este unul eclectic, așa cum și-a obișnuit ansamblul publicul, cu muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, piese de pe coloane sonore ale mai multor filme celebre, cu valsuri, marșuri și cu lucrări de Beethoven și Mozart în variantă rock.

Bilete se pot achiziționa de la casieria Operei, sau online pe http://www.eventbook.ro

ITINERAR Euforica

10 septembrie – avanpremieră – Sinaia – Parcul Dimitrie Ghica (în “Sinaia Forever”)
30 septembrie – deschiderea oficială – Oradea – Sala Filarmonicii
1 octombrie – Arad, Palatul Culturii
5 octombrie – Sibiu, Sala Thalia
9 octombrie – București, Ateneul Român
16 octombrie – Piatra Neamţ, Sala Consiliului Judeţean
17 octombrie – Chișinău, Sala cu Orgă
20 octombrie – Bistriţa, Palatul Culturii
21 octombrie – Cluj-Napoca, Opera Maghiară de Stat
22 octombrie – Deva, Centrul Cultural Drăgan Muntean
23 octombrie – Ploieşti, Sala Filarmonicii (în cadrul “Ploieşti Jazz Festival”)

Violoncellissimo este unul dintre cele mai cunoscute ansambluri camerale românești, format la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, cu misiunea de a deschide noi drumuri pentru promovarea muzicii și a tinerelor talente din România.

Violoncellissimo a susținut primul turneu national în 2019, iar în anii următori și-a continuat povestea prin evenimente similare cu ecouri în toată țara.

În această perioadă, ansamblul a susținut concerte în cadrul unor importante evenimente culturale din România și străinătate: la Marea Sală UNESCO Paris – aniversare 65 ani România la UNESCO, octombrie 2021; la Expo 2020 Dubai, decembrie 2021; cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, la Paris; la Gala Premiilor UNITER, la Washington, Bruxelles, Luxemburg, Istanbul etc.

Marin Cazacu este directorul general al Filarmonicii George Enescu, profesor la Universitatea Națională de Muzică din București, iar în 1998 a fondat cvartetul Cellissimo, prezent pe scenele portugheze în 2013, la CCB (Lisabona) și Casa da Música (Porto). Maestrul Marin Cazacu a cântat alături de Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Jeremy Menuhin și alții. De asemenea, a avut multiple apariții la festivaluri internaționale precum cele de la Berlin, Hong- Kong, Macao, München, Milano, Osaka, Seoul, Tokio.

PROGRAM MUZICAL

• G. Fr. Handel – Passacaglia
• P.I. Ceaikovski – Aria lui Lensky
• Astor Piazzolla – Oblivion și Libertango
• Jacques Offenbach – Can Can
• Johann Schrammel – Marș
• Dimitri Şostakovici – Vals
• *** – Suită folclorică românească
• Radu Sinaci – Tribute to Mozart
• Radu Sinaci – Beethoven Rocks…
• Saint Saens / Radu Sinaci – Bacchanale
• Sabin Pautza (arr.) – The Final Countdown
• Mozart/Say – Alla Turca Jazz Rock

Partener principal: BRD Groupe Société Générale. Cu sprijinul: JTI, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Alliance Healthcare.

Producător: Pro Contemporania. Coproducatori: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional.

Parteneri culturali: Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, Primăria Sinaia, Filarmonica din Oradea, Filarmonica din Arad, Filarmonica din Sibiu, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, Filarmonica din Ploieşti, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, Sala cu Orgă din Chişinău, Centrul Municipal pentru Cultură George Coșbuc din Bistriţa, Primăria Bistriţa, Opera Maghiară de stat din Cluj Napoca, Centrul cultural „Drăgan Muntean” din Deva, Primăria Deva, Fundația Prietenii muzicii – Serafim Antropov, Filarmonica din Ploiesti

Parteneri media: Mediatrust, România TV, Liternet, Agenţia de carte, Observator cultural, The Culture Hub, Smart FM, Viewfinder Solutions, The Culture Club

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu