“Un nou început” sau “ridică-te și umblă”

Filmul JTI la TIFF.

JTI și Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) au oferit din nou ieri seară publicului clujean un film cu și despre dans. În acest an, la cinema Florin Piersic a avut loc proiecția filmului En Corps (Rise) de Cédric Klapisch, o ficțiune despre eforturile unei tinere balerine care vrea să continue să danseze, în ciuda unui accident care pare să o scoată complet din joc. O comedie romantică, o poveste care inspiră, cu un mesaj cald și optimist: uneori, cel mai rău lucru care se poate întâmpla e posibil să se transforme în cel mai bun.

”Este o tradiție ca în fiecare an JTI să prezinte la TIFF un film despre dans. JTI este unul dintre pilonii care sprijină Festivalul și un susținător al dansului. Pentru că ne-am obișnuit cu filme remarcabile în anii precedenți, nici în acest an nu vom fi mai prejos.”, a declarat Tudor Giurgiu, președintele TIFF.

„Toate drumurile filmului duc la Cluj, dar iată că și drumurile dansului. JTI prezintă în fiecare an la TIFF un film cu sau despre dans. Așa cum au fost Pina lui Wim Wenders, premiera, în România, a proiecției 3D, Corbul Alb de Ralph Fiennes sau Mr. Gaga de Tomer Heymann. Nume mari, filme superbe. De această dată este un film nou, în limba engleză se numește Rise, tradus în română Un nou început, dar eu l-aș fi tradus „ridică-te și umblă”. Este de fapt o poveste despre ghinion și noroc, despre cum să-ți schimbi destinul găsindu-ți drumul. Pentru că atunci când te ridici și umbli, după cădere, nu mai mergi pe același drum. Elise, eroina filmului dansează din nou după ce prin dans trece prin jocul morții, ajungând să cunoască dragostea și bucuria mișcării vii, nu doar a perfecțiunii clasice. Iar dansul contemporan, care salvează personajul reprezintă un simbol pe parcursul peliculei, un simbol al lumii reale, cât se poate de frumoasă, amuzantă, dar și crudă.”, a adăugat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

De-a lungul timpului, JTI a prezentat la fiecare ediție a Festivalului, filme de artă legate de lumea dansului. La Danse în regia lui Frederick Wiseman, Ballroom Dancer, regizat de Andreas Koefoed și Christian Holten Bonke, Polina de Angelin Preljocaj și Valérie Müller, Cunningham de Alla Kovgan sau Indiile Galante, în regia lui Philippe Beziat sunt câteva dintre proiecțiile prezentate de JTI la TIFF. În 2021, Sergei Polunin, cunoscut balerin și actor, a fost prezent pentru prima dată în România, la TIFF, cu sprijinul JTI.

JTI continuă astfel tradiția de mai bine de 20 de ani, de a se asocia cu cele mai desăvârșite expresii ale dansului. Întâlnirile JTI, eveniment organizat din 2000, au devenit un reper cultural și o marcă națională a calității pentru dansul contemporan.

JTI și-a început activitatea în România în 1993 (ca R.J. Reynolds) și a fost una dintre primele companii multinaționale care au investit local. JTI se implică activ în comunitate: compania este partener al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), al “Turneelor de poveste” – serie de turnee muzicale în orașele mici, al Festivalului SoNoRo, al proiectelor CoolSound și Aplauze pentru poet, precum și sponsor oficial al Gigi Căciuleanu Romania Dance Company. JTI a fost premiată recent de Ministerul de Externe din Japonia pentru promovarea culturii nipone în România. JTI sprijină Grădina Japoneză din Herăstrău, Căsuța de Ceai din Muzeul Național de Artă și Centrul de Studii Româno-Japoneze din cadrul Universității Româno-Americane. „Întâlnirile JTI”, eveniment lansat în anul 2000, a devenit un brand cultural național în dansul contemporan. Compania susține, din anul 2000, Bursele JTI pentru Jurnaliști, fiind de asemenea partener al Internship 2.0. Din 1998, se desfășoară programul Seniorii JTI, prin care 45 de vârstnici din Sectorul 2 primesc zilnic alimente și medicamente, iar de-a lungul anilor compania a colaborat și colaborează cu Samusocial, Ateliere fără frontiere, ARC, SoSiSeSa și alte organizații neguvernamentale, sprijinind proiecte sociale prin care sunt susținute persoane din categorii defavorizate în diverse zone ale țării.

JTI este unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun și produse pentru vapat, cu operațiuni în peste 130 de țări. Cu sediul la Geneva, Elveția, JTI are peste 40.000 de angajați, fiind membră a grupului Japan Tobacco. Pentru mai multe informații, vizitați www.jti.com.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu