Targul de Florii

De vineri, 6 aprilie, până duminică, 8 aprilie, meşteri din toate zonele ţării vin, ca în fiecare an, să sărbătorească Floriile la Muzeul Ţăranului.

Olari, fierari, cioplitori, cojocari, cofetari, pielari, rudari, iconari, dar şi ţesătoare, împletitoare, încondeietoare aduc la Târgul de Florii de la MŢR: ouă încondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramică, ţesături, jucării, instrumente muzicale, podoabe, mobilier pictat.

De-ale gurii puteţi târgui: suc de mere, cofeturi din Teleorman, turtă dulce de Harghita, kürtös kalács, halviţă, miere de albine, ierburi de leac, pălincă şi vin, mâncăruri de post la Clubul Ţăranului.

Prin Târg…

– demonstraţii de incondeiat ouă,
– atelier de legătorie cu Răzvan Supuran,
– atelier de design pentru copii de 5-10 ani, realizat de Institutul IKEDOO,
– muzică pe tot parcursul târgului – meşteri instrumentişti vor oferi microrecitaluri la nai, fluier, ocarină, cimpoi şi caval,
– teatru de animaţie pentru copii – sâmbătă, 7 aprilie, ora 12, la Clubul Țăranului, Trupa de teatru Tropăiele a MŢR va prezenta piesa Păţaniile lui Păcală.

Târgul de Florii este deschis de vineri, 6 aprilie, până duminică, 8 aprilie, între orele 10:00 şi 18:00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Preţ bilet: 6 lei, 3 lei (elevi, studenţi, pensionari).

Sărbătoarea Floriilor

“În duminica de Florii, oamenii au voie să mănânce peşte. Merg la biserică ducând flori şi se întorc ducând mâţişori de salcie. Ating cu salcia copiii, vitele din gospodărie şi o pun la icoană: peste an ea capătă tot felul de întrebuinţări. Tot acum sunt fierte buruienile care vor fi folosite la vopsirea ouălor. Cum este vremea de Florii, aşa va fi şi de Paşte. Sunt locuri unde în această zi oamenii nu se spală pe cap, de teamă să nu albească (încărunţească) la fel ca pomii aflaţi în floare. În alte părţi se spală pe cap tocmai în această zi, dar cu apă în care au fiert busuioc şi fire de la canafii unui prapor care a fost purtat la o înmormântare de fată mare. Ca să fie de folos părului, să-l facă să strălucească de sănătate, apa trebuie vărsată la rădăcina unui păr”. (Ghidul sărbătorilor româneşti, de Irina Nicolau)

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu