Taking Sides

Sau cum un regizor de Oscar poate reaseza o parte din istorie, fara sa faca un film documentar.

Cind se documenta pentru filmul sau Taking Sides, regizorul Istvan Szabo, cistigator al unui premiu Oscar pentru cel mai bun film strain, a facut o descoperire care a reabilitat memoria unuia dintre cei mai mari dirijori ai lumii.

Pentru ca filmul reaseza intr-un mod cinematografic, dar fictional, nu ca un documentar, viata compoziorului german Wilhem Furtwangler care a fost preferat de Hitler pe vremea nazistilor, Szabo a cerut inregistrarile concertelor lui. Intr-una din ele a descoperit concertul pe care-l dirijase pentru aniversarea lui Hitler si o secventa in care sfatuitorul lui Hitler, profesorul Geobbels, vine sa-l felicite la sfirsitul concertului.

“Inregistrarea se incheia cu un cadru alb imediat dupa ce dadea mina cu Goebbels. Stiu din experienta ca daca o inregistrare se termina asa acolo e ceva ciudat. Am rugat laboratorul sa lucreze putin sa vada ce e dedesubt si am ajuns la cadrul in care Furtwangler muta batista dintr-o mina in alta si face un gest discret prin care isi curata mina dreapta. Am realizat ca sunt singurul om din lume care a vazut aceasta inregistrare pentru ca daca Gestapo-ul ar fi vazut-o, Furtwangler n-ar mai fi avut acelasi parcurs. Furtwangler nu era constient de gestul pe care l-a facut, a fost ceva instictual, din stomac. Dirijase cu mina aia, nu putea sa dirijeze daca ar fi avut mina umeda, deci era curata, dar el s-a sters imediat dupa ce a dat mina cu Goebbels… Desi nu sunt un fan al lui Furtwangler, mi s-a parut important ca acest lucru sa fie in film, era opinia lui.”, a povestit Istvan Szabo in cadrul masterclass-ului pe care l-a tinut la festivalul international de film Anonimul.

Istvan Szabo este cistigator al unui premiu Oscar pentru filmul Mefisto, mai are o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun film strain si este unul dintre cei mai cunoscuti regizori europeni. A lucrat de-a lungul carierei sale cu actori ca Harvey Keitel, Klaus Maria Brandauer, Glenn Close, Annette Bening, Jeremy Irons, Ralph Fiennes, Helen Mirren.

Pentru 3 zile, Szabo s-a aflat in Romania, la Sf Gheorghe pentru a primi premiul pentru intreaga activitate in cadrul festivalului international de film Anonimul aflat la editia a X-a.

Cristina Bazavan
Blog | Twitter | Facebook

Cristina Bazavan

Recomandări

Adaugă comentariu