Soţia Tigrului: “un roman puternic, despre legende de familie, suferință și iubire”

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

“Cea mai captivantă descoperire literară din ultimii ani.”

La editura RAO a apărut romanul Soția Tigrului de Téa Obreht, o dramă emoționantă, plasată pe fundalul zbuciumat al Balcanilor. Este un roman care se citește dintr-o suflare, dar, cu toate astea, plin de înțelesuri.

Elaborând o genială ţesătură plăsmuită din legende de familie, suferinţă şi iubire, Téa Obreht – desemnată de revista The New Yorker cea mai tânără dintre cei mai buni douăzeci de scriitori americani de până în patruzeci de ani – a construit un roman nemuritor, impunându-se drept unul dintre cei mai vibranţi şi originali autori ai generaţiei sale. Cartea este câştigătoare a Premiului Orange pentru ficţiune în 2011, New York Times Bestseller şi finalistă National Book Award 2011.

Într-o ţară din Balcani care se reface după ani de conflicte, Natalia, o doctoriţă tânără, soseşte într-o misiune de binefacere la un orfelinat de pe ţărmul mării, un loc înconjurat de superstiţii şi secrete din trecut. Dar Natalia se mai luptă şi cu un dureros secret personal: împrejurările inexplicabile ale morţii recente a îndrăgitului ei bunic. Astfel, „Soţia Tigrului” tratează reacţia oamenilor în faţa morţii şi răspunsurile pe care aceştia le caută, făcând apel fie la realitate, fie adesea la imaginar, pentru a face faţă pierderii unei fiinţe dragi.

Téa Obreht îmbină în mod fascinant o serie de poveşti enigmatice în stilul realismului magic consacrat de îndrăgitul povestitor Gabriel Garcia Marquez; fiecare întâmplare este legată direct de destinul bunicului Nataliei – povestea omului fără de moarte, a lui Darisa Ursul şi a soţiei tigrului. Dar cea mai neobişnuită poveste dintre toate este cea pe care bunicul nu i-a spus-o, cea pe care Natalia trebuie să o descopere singură. În cele din urmă, va găsi în aceste istorisiri intense şi luminoase răspunsul pe care-l caută.

“Un spectaculos roman de debut … Téa Obreht ţese o poveste plină de minuni şi magie cu o voce literară atât de captivantă încât cititorul vrăjit îşi doreşte ca ea sa nu se mai oprească niciodată din istorisit… Obreht va fi consacrată ca una dintre cele mai incitante noi scriitoare ale acestei generaţii, o artistă tânără, cu maturitatea şi graţia care izvorăsc din conştiinţa propriei origini şi din dorinţa de a onora înaintaşii.” – Entertainment Weekly

“Un debut strălucitor… Téa Obreht e expertă în a descrie istoria prin efectele sale, oamenii prin poveştile pe care aceştia le inspiră, şi locurile prin evenimentele la care acestea sunt martore; lumea pe care o creează este atât imediat uşor de recunoscut, cât şi o legendă de sine stătătoare. Obreht este foarte talentată pentru vârsta sa, iar încrederea ei nesentimentală în limbă, vis şi memorie este o plăcere.” – Publishers Weekly

“Téa Obreht este cea mai captivantă descoperire literară din ultimii ani.” — Colum McCann

“O comoară de frumuseţe şi imaginaţie…” — Ann Pratchett

“Un roman de o frumuseţe copleşitoare, dur şi magic la excelenţă. Tea Obreht este un mare nou talent.” — T.C. Boyle

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu