Radu Afrim: un regizor incomod

“Daca actorii sau artistii care au ceva de spus pentru societate raman tacuti, silicoanele isi spun cuvantul.”

Radu Afrim , poate cel mai indragit regizor de catre publicul tanar, a vorbit in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu despre necesitatea ca teatrele sa inteleaga ca munca la un spectacol nu incepe si nici nu se incheie odata cu activitatea de pe scena.

“Sunt considerat un regizor incomod, dar incomoditatea apare in masura in care departamentele din teatrele in care lucrez – care ar trebui sa se ocupe cu promovarea – nu-si fac treaba. Pentru ca totul se opreste de multe ori la scena, la actori, decoruri si text. Se opreste cand, de fapt, de acolo ar trebui sa inceapa masiv munca.

Noi singuri ne facem de multe ori promovarea. Exista actori care, din ora in ora, posteaza ceva despre spectacole pe retelele sociale. E pe gratis si asta nu inteleg: de ce nu se intampla masiv. Am primit si observatii de la cronicari mai in varsta care zic “ce e cu atata tam-tam?” asta e expresia pe care o folosesc: “tam-tam”. Si tot ce pot sa le spun e “de ce nu facem?!”.

Uite ce e la tv, uite care sunt modelele in tara asta, modelele tinerilor pe care le gasesc la televizor. Si-atunci, daca actorii sau artistii care au ceva de spus pentru societate raman tacuti, silicoanele isi spun cuvantul. Talentul versus silicoane, daca punem asta in balanta avem o problema, nu iesim castigatori.”

“Eu nu am de gand sa renunt la ceea ce stiu ca vor acesti tineri.”

Afrim a recunoscut ca e foarte interesat de reactiile publicului in timpul spectacolelor sale si ca e preocupat sa aiba succes la tineri.

“Nu ma duc pe strada sa intreb oamenii ce ati dori sa vedeti in urmatoarea scena, cum va doriti sa fie finalul spectacolului, ceea ce deja se si face… asta nu o sa o fac. Dar ma intereseaza sa ma uit aici in festival sa vad daca la mine nu e interesat de ceva si la ce e interesat spectatorul la un regizor care vine din alta tara.

La inceput am fost foarte radical, vedeam dintr-o alta zona imi placeau foarte mult filmele si vedeam ecranul si sala, dar acum ma intereseaza sa stiu care e parerea publicului, inca ma mai uit la sala. Publicul nu vrea ceea ce se crede ca vrea, comert… Publicul chiar vrea sa mearga la teatru. In Romania in orase in care nu sunt universitati sau chiar in care sunt, publicul e format din liceeni si studenti, si nu sunt adusi cu diriginta. In Romania publicul de teatru e foarte tanar in raport cu alte tari si eu cred ca nu trebuie sa-l pierdem. Inseamna ca avem o linie pe care trebuie sa mergem.

Eu nu am de gand sa renunt la ceea ce stiu ca vor acesti tineri.”

Radu-Afrim-Mihaela-Marin

Radu Afrim (foto: Mihaela Marin)

La cea dea XXI editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, in programul paralel se afla doua expozitii de fotografie, una semnata de Radu Afrim, cealalta de Silviu Purcarete. Ambele expozitii au fost realizate cu sprijinul Henkel care aniverseaza 20 de ani de prezenta in Romania.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu