Punctul albastru pal

“Privit din acest punct distant, Pământul nu pare de vreun interes special.”

“Dar pentru noi e diferit. Gândiți-vă încă o dată la acest punct. Înseamnă aici. Înseamnă acasă. Înseamnă noi. Pe el se află toți aceia pe care îi iubiți, toți aceia pe care îi cunoașteți, toată lumea de care ați auzit vreodată, fiecare ființă umană care a existat vreodată și-a trăit viața aici. Totalitatea bucuriilor și suferințelor noastre, mii de religii, ideologii și doctrine economice încrezătoare, fiecare vânător și crescător, fiecare erou și fiecare laș, fiecare creator și fiecare distrugător de civilizație, fiecare rege și țăran, fiecare cuplu de tineri îndrăgostiți, fiecare mamă și tată, copil plin de speranță, inventator și explorator, fiecare profesor de morală și fiecare politician corupt, fiecare superstar, fiecare lider suprem, fiecare sfânt și fiecare păcătos din istoria speciei noastre a trăit aici, pe un fir de praf suspendat pe o rază de soare.”

Carl Sagan vorbind despre fotografia istorică pe care stația spațială Voyager 1 a făcut-o în anul 1990. O fotografie înfățișând Pământul văzut de la șase miliarde de kilometri. Priviți încă o dată imaginea: este micul punct albastru pal încercuit…

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu