Prostia: un nou salt pe scara evolutiei

Inteligența speciei umane e în scădere, susțin cercetătorii Universității Stanford.

Sau, mai direct spus: oamenii devin tot mai proști. “Cercetătorii de la Stanford susțin că mozaicul complex de gene care ne conferă capacitățile intelectuale este deosebit de vulnerabil la mutații, iar aceste mutații nu mai sunt eliminate acum prin selecție naturală, deoarece, în societatea modernă, nu mai avem atâta nevoie de inteligență pentru a ne asigura supraviețuirea. Reducerea inteligenței va fi suplinită de dezvoltarea  tehnologiei, cred specialiștii”, scrie Descoperă.ro, citând Mail Online. Ceea ce înseamnă că, la un moment dat, în viitor, fierul de călcat va deveni mai inteligent decât persoana care îl folosește. Dar mai poate semna și că elevii români care nu au luat BAC-ul sunt mai evoluați decât ceilalți.

Interesant este că ipoteza cercetătorilor de la Stanford nu este nouă: în urmă cu doi ani, românul Constantin Crețan, publica o carte în care susținea exact același lucru. În volumul De la maimuţa sălbatică la maimuţa domestică, publicat în septembrie 2010, Crețan susține că “omul modern se confruntă cu cea mai profundă dramă posibilă, dramă ce îl va face să piardă bătălia cu civilizaţia: involuţia creierului. Potrivit teoriei sale, cea mai inteligentă persoană a trăit în pre-istorie: este vorba de omul de Cro-Magnon. De atunci şi până acum creierul uman s-a micşorat simţitor, ca urmare a scăderii presiunii de selecție. În aceste condiţii, inteligenţa medie a omului modern a ajuns doar o rămăşiţă a celei a omului paleolitic”. (sursa)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu