Povestea doamnei Murasaki

Seara japoneza – miercuri, 26 noiembrie, ora 19, la Libraria Humanitas de la Cismigiu.

O seara japoneza dedicata romanului Povestea doamnei Murasaki, recent aparut in colectia “Raftul Denisei”, in care scriitoarea americana Liza Dalby “recreeaza viata unei seherezade de secol XI” (Entertainment Weekly).

Alaturi de Elisabeta Lasconi, critic literar, Diana Tihan, traducator, Laura Caltea, redactor Bookaholic.ro, Blogul unei cititoare de cursa lunga, Serban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Japoneze “Angela Hondru” din cadrul Universitatii Romano-Americane si de moderatorul intalnirii, Raluca Popescu, redactorul-sef al editurii Humanitas Fiction vom descoperi povestea vietii legendarei scriitoare japoneze Shikibu Murasaki, autoarea lucrarii Povestea Printului Genji, considerat primul roman al lumii, o capodopera a literaturii nipone si universale.

In urma cu o mie de ani, cand curtea imperiala a Japoniei atingea apogeul dezvoltarii culturale si artistice, Shikibu Murasaki scria Povestea Printului Genji. O adevarata “arheologie literara”, rafinata si bogata in detalii, Povestea doamnei Murasaki recreeaza atmosfera stralucitei perioade Heian si contureaza cu finete profilul celebrei, dar misterioasei scriitoare.

In partea a doua a evenimentului Serban Georgescu ne va oferi o scurta prezentare a Erei Heian (795–1185), perioada de referinta considerata clasica in cultura si arta japoneza.

Inventarea sistemului de scriere kana, care a dus la posibilitatea de a reproduce cu fidelitate sunetele limbii japoneze, a contribuit la dezvoltarea literaturii japoneze clasice. Aceasta inventie, atribuita calugarului budist Kukai, a fost folosita cu certitudine la inceputul secolului al IX-lea. Deoarece femeilor nu le era permis sa scrie folosind sistemul de scriere chinez, ele au adoptat noul sistem de scriere japonez. Astfel, literatura Heian a prezentat in special viata privata de la curtea imperiala.

seara-japoneza

Liza Dalby si-a descoperit pasiunea pentru cultura nipona in timpul anilor de liceu, cu prilejul unui program de schimburi culturale, in cadrul caruia a vizitat Japonia si a invatat sa cante la shamisen – instrument traditional cu coarde. In 1975 se reintoarce in Japonia, pentru teza de doctorat in antropologie. Intervieveaza peste 100 de gheise si intra ea insasi in comunitatea gheiselor, primind numele japonez Ichijiku.

In 1983 publica studiul Geisha, urmat in 1993 de Kimono: Fashioning Culture, carti care ii confera reputatia de expert in cultura nipona clasica. In aceasta calitate devine consultantul lui Arthur Golden pentru renumitul sau roman Memoriile unei gheise si, ulterior, consilier pe langa Steven Spielberg pentru ecranizarea cartii lui Golden. Povestea doamnei Murasaki (The Tale of Murasaki, 2000) este primul sau roman, care, din putinele resurse istorice disponibile – poezii si fragmente de jurnal, cronici si legende populare –; reconstituie biografia imaginara a legendarei scriitoare japoneze.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu