Nespusa poveste a primei navete spatiale romanesti

Filmul pe care ar fi trebuit să-l vedeți pe toate televiziunile. Dar nu l-ați văzut. Pentru că nu a fost dat.

La trei zile de la urcarea sa pe youtube, filmul care urmează a făcut deja înconjurul internetului. Iar în această dimineață (5 martie 2012), a fost prezentat pe unul dintre cele mai influente site-uri de știri ale lumii: CBS News. Pe scurt, știrea este acesta: ca omagiu adus programului spațial al NASA, un tânăr de 18 ani a reușit să lanseze în stratosferă o navetă spațială construită din Lego. Puțini sunt însă aceia care știu că tânărul este român. Și că experimentul a avut loc în Germania pentru că autoritățile române s-au codit să îi ofere aprobările necesare. Dar, iată mai întâi filmul.

Amazing Lego tribute to the end of the space shuttle era, scrie CBS, mulțumindu-i din partea utilizatorilor entuziaști. De acolo, de la ei, din “spațiul lor”, lucrurile se văd frumos. De la noi se văd altfel. La noi, “totul e o jucărie”…

[citat]Aprobările[/citat]

Raul Oaida este elev în clasa a XII-a la un colegiu cu profil tehnic din Deva. «Pentru a lansa naveta, aveam nevoie de aprobarea statului român, mai exact a celor de la ROMATSA – Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian. Am făcut o cerere, dar după o vreme, văzând că nu primesc nici un răspuns, am început să mă interesez de posibilitatea de a alege locul de lansare într-o altă ţară. N-am reuşit nici în Ungaria, Marea Britanie şi Olanda, însă am reuşit în Germania, unde cererea mi-a fost aprobată în termen de şapte zile. Nu-mi mai rămăsese de făcut nimic altceva, decât să fac naveta şi să o lansez».”

[citat]Costurile[/citat]

“Piesele Lego «sunt din magazin, un set costă 150 de lei», le-a îmbinat atent, apoi le-a lipit și cu Poxipol, ca să fie sigur. Dar cum lansarea unui balon meteorologic în spaţiu necesită costuri mai mari, “a fost nevoit să caute sponsorizări în altă parte şi în cele din urmă a găsit tocmai în Australia. S-a împrietenit pe Twitter cu Steve Sammartino, antreprenorul unei agenţii globale de publicitate, care i-a asigurat cei 2.500 de dolari de care a avut nevoie.”

[citat]Lansarea[/citat]

“Lansarea a fost făcută în 31 decembrie anul trecut, din Lauda-Konigshofen, Germania, iar înălţarea a fost asigurată de un balon meteorologic care avea o greutate de 1.600 de grame şi era umplut cu cinci metri cubi de heliu.”

[citat]Viitorul[/citat]

“Are deja în palmares câteva realizări cel puțin interesante: motoare cu aburi și chiar un motor cu reacție, toate făcute de mână lui, din ce a învățat, în mare parte, pe internet. Nu o spune deschis, dar nu are gânduri de a da la facultate. Nici măcar ingineria aerospațială de la Politehnică nu-l prea tentează. Se pare că, în mintea lui, hotărârea e luată. Gândurile sale se îndreaptă mai degrabă spre o afacere.”

(sursele citatelor: Mesagerul Hunedorean și Great News; foto: Cristina Ghenea)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. trif iosif

    Felicitari !
    La ce inaltime a ajuns ?

Adaugă comentariu