Leonardo da Vinci: La Pretiosa

Nu o să vă vină să credeți, dar Leonardo da Vinci a fost și designer de modă.

Și, la fel de greu de crezut: o poșetă al cărei design a fost creat de Leonardo da Vinci, în 1497, a fost realizată astăzi de către o casă de modă extrem de exclusivistă, aparținând urmașilor celebrei Mona Lisa. Nu, nu este o glumă. Este purul adevăr.

Un designer de modă numit Leonardo da Vinci

Printre miile de schițe ale unor dispozitive mecanice, studii anatomie și biologice realizate de Leonardo şi adunate în Codex Atlanticus, există și câteva desene cărora nimeni nu le-a dat prea mare importanță vreme de 500 de ani. Până în 1978, mai precis, când cercetătorul Carlo Pedretti a identificat în schițele cu pricina o geantă de mână pe care Leonardo da Vinci a imaginat-o în jurul anului 1497.

La Pretiosa di Leonardo

La începutul acestui an, creația lui Leonardo a fost adusă la viață de către casa de modă Gherardini: pe baza schițelor lui da Vinci, designerul Carla Braccialini a creat “La Pretiosa di Leonardo”, o geantă de mână exclusivistă, realizată manual din material de lux (piele brodată, mâner în relief etc). Ce înseamnă “exclusivistă”? Ei bine, au fost realizate doar 99 de exemplare și este greu de crezut că vreunul v-a ajunge în mâinile unui “simplu muritor”.

Urmașii Mona Lisei

Lucrurile sunt însă chiar mai interesante: Lisa Gherardini, s-a născut în anul 1479, într-o familie de aristocrați din Florența și s-a căsătorit cu negustorul de mătase Francesco del Giocondo, la vârsta de 15 ani. În 1503, Francesco i-a comandat lui Leonardo da Vinci un portet al Lisei, doar că portretul i-a luat atât de mult timp lui Leonardo, încât acesta a renunțat în mod oficial la contract în anul 1506. Însă a continuat să lucreze la el tot restul vieţii sale. În anul 1519, după moartea lui Leonardo, tabloul a fost cumparat de regele Francisc I al Franţei. Astăzi portretul zâmbeşte plin de mister mulţimilor de vizitatori din muzeul Luvru și este cunoscut de o lume întreagă drept Mona Lisa. O sută douăzeci şi şase de ani mai târziu, urmașii Lisei aveau să fondeze casa de moda Gherardini.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu