O scurtă istorie în imagini a costumului de baie

“Toate au fost, la timpul lor, ceva exagerat”…

Secolul IV, era noastră: primele costume de baie cunoscute sunt înfățișate pe o frescă romană descoperită în Sicilia. Interesant: pe atunci, “costumele de baie” erau folosite doar pe plajă pentru că, la romani, intratul în apă se făcea fără haine.

Anii 1700 – 1800. Femeile purtau rochii de baie care nu doar că le acopereau întreg corpul, dar, adesea, avea prinse în tiv greutăți, astfel încât materialul să nu care cumva să se ridice.

Anii 1800 – 1900. Mașinile de baie erau considerate un standard pentru aceia care mergeau la plajă. Practic, doritorii se urcau într-un fel de calești trase până la malul mării. În acestea se schimbau în costumele de baie și ieșeau din ele doar când erau în apropierea apei. Evident, bărbații și femeile nu putea sta în “aceeași caleașcă”.

1860. În Anglia li se interzice bărbaților să înoate în apele publice în pielea goală sau în izmene. Apar astfel primele costum de baie bărbătesc.

1907. Înotătoarea australiană Annette Kellerman este arestată în Boston, SUA, pentru expunere indecentă pentru că a apărut într-un costum de baie care lăsa să i se vadă brațele, gâtul și picioarele.

Kellerman a fost nevoită să-și adapteze costumul de baie, acoperind părțile incriminate. Mai târziu, adăugând colanți costumului original, a lansat un costumul de baie dintr-o bucată Annette Kellerman, un costum de baie care avea să fie considerat până în anii 1920 cel mai obiect vestimentar destinat înotului și care devenit obiectul unor concertate eforturi de cenzură.

1912. Înotătoarea australiană Fanny Durack câștigă prima medalie olimpică de aur purtând un costum de baie ca acela conceput de Annette Kellerman.

1920. Prima competiție Miss America a inclus și un concurs de costume de baie. Iată o fotografie cu participantele (și, da, acestea sunt costumele de baie).

1946. Inginerul francez Louis Reard creează costumul de baie modern. Un costum din două piese, pe care îl numește, după atolul pe care s-au făcut testele nucleare: bikini. Întreaga poveste aici.

Anii 1970. Pe plajele din Brazilia și Franța apar primii “bikini string”.

(surse: 1, 2, 3)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. dieter

    ultima moda totusi lipseste: costumul invizibil

Adaugă comentariu