Neasemuitul orologiu al domnului Christian Marclay

O instalație vizuală care l-a propulsat pe creatorul său în topul celor mai influenți artiști din lume.

Se numește, simplu, Ceasul i-ar efortul pe care l-a presupus realizarea sa este greu de imaginat: după trei ani de muncă, Christian Marclay a reușit să pună cap la cap secvențe din mii de filme în care, sub un pretext sau altul este arătat un ceas. Apoi le-a pus cap la cap, într-un montaj video de 24 de ore, astfel încât privitorul să poată să vadă ora exactă în timp real, sincronizată cu exactitate cu ajutorul unor instrumente extrem de precise. Altfel spus: la orice oră din zi și din noapte intri în sala în care rulează The Clock, vezi cu exactitate cât este ora în realitate. O oră reală care îți este indicată de personaje imaginare, dintr-un timp imaginar.

Pentru a vă face o idee: iată, de pildă, ce poate să vadă un spectator care intră în sală la ora 12:00:04.

O instalație vizuală plină de înțelesuri care a fost expusă pentru prima dată în octombrie 2010 în Londra și care în aceste zile poate fi admirată la Muzeul de Artă Modernă din New York. Și, nu în ultimul rând: în 2012, pentru The Clock Christian Marclay a fost nominalizat de către revista Time în topul celor mai influenți oameni din lume. Iată-l în continuare într-un scurt dialog cu filozoful și scriitorul Alain de Botton.

Timpul culturii, cultura timpului…

(via)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu