Muzicalitatea și formele gândurilor

O instalație artistică realizată cu “puterea minții”.

Se numește Eunoia (cuvânt care în greaca veche înseamnă “gândire frumoasă”, iar în medicină este folosit uneori pentru a desemna o stare normală din punct de vedere mintal) și este o instalație artistică realizată de către artista Lisa Park cu ajutorul unui soi electrocardiograf special: acesta “citește” intensitatea curenților din creier și mișcările retinei și transformă gândurile artistei în unde sonore, prin intermediul unui program special creat. Undele sonore sunt la rândul lor amplificate de cinci difuzoare, iar pe fiecare difuzor este așezat câte un vas cu apă, astfel încât vibrațiile gândurilor să poată căpăta o formă fizică. Și, chiar mai mult: undele transmise către fiecare dintre cele cinci difuzare sunt corelate cu câte o emoție: tristețe, furie, ură, dorință și fericire.

Iar acum, partea cea mai frumoasă a instalației artistice: Lisa Park și-a dorit să poată ajunge într-o stare în care gândurile sale să nu mai fie dominate de nicio emoție. Și, încet, boxele să amuțească, iar apa din recipiente să redevină lină. Nu a reușit însă acest lucru. Iar faptul că, în fiecare gând ascundem câte o emoție, este, în sine, o poezie.

 (via)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu