Muzeul Taranului Roman. Ghidul expozitiei permanente

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

Lansare de carte la Târgul Internațional Gaudeamus.

Muzeul Național al Țăranului Român și editura Litera vă așteaptă vineri, 23 noiembrie 2012, de la ora 18.30, la lansarea albumului Muzeul Ţăranului Român. Ghidul expoziţiei permanente, coordonat de Mihai Gheorghiu și Maria Mateoniu.

Evenimentul va avea loc la standul editurii Litera (Romexpo, Pavilion Central) din cadrul Târgului Internațional Gaudeamus, carte de învățătură.

Invitați: Ion Caramitru – director general, Teatrul Național din București, Virgil Ștefan Nițulescu – director general, Muzeul Național al Țăranului Român, Mihai Gheorghiu – director general adjunct, Muzeul Național al Țăranului Român, Maria Mateoniu – cercetător, Muzeul Național al Țăranului Român, Mihaela Moroșanu – redactor coordonator, Editura Litera.

“Un muzeu neliniştitor, care pune probleme? Dar ce înseamnă a pune probleme? Înseamnă a atrage atenţia asupra sensurilor profunde ale vieţii şi ale morţii.
Un muzeu care pune probleme îl obligă pe vizitator să se întrebe asupra unor lucruri care, în mod obişnuit, depăşesc condiţia lui.
Hai să ne mai gândim… un muzeu în care omul viitorului să înţeleagă cât de sărac este în comparaţie cu strămoşii lui… un muzeu din care să lipsească pedagogia minoră… unde trebuie să fie menţinut caracterul experimental. Aprofundarea lipsită de suficienţa „ştiutului”; ţăranul ştie, dar nu se poartă cu suficienţă. Să ne păstrăm privirea proaspătă, să ne asumăm povara tradiţiei, nu povara poncifelor. Cât de dificil este să scapi de propriile tale clişee, clişeele de prezentare. În fond, modul de prezentare înseamnă o atitudine faţă de obiect […]. Unde să te opreşti între discursul muzeal şi poezie, între definire şi metaforă? Un muzeu care mărturiseşte prin obiecte-martiri, un muzeu ca un cântec, ca o respiraţie, un muzeu în care „arătarea” se face firesc…” (Horia Bernea, Director al Muzeului Țăranului Român în perioada 1990-2000)

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu