Destin si fotografie

Webcultura are nevoie de susținerea ta. Ne poți sprijini prin intermediul unui abonament lunar

sau prin intermediul unei donații.

Mulțumim.

Nu tu îți alegi harul, ci harul te alege pe tine.

Într-o lume în care realitatea sufocă speranțele, fraza poate suna, în cel mai bun caz, doar ca o metaforă. Dar nu este așa: iată în continuare povestea vieții unei artiste americane: Lillian Bassman.

S-a născut în 1917 – pe 15 iunie, mai exact – în Brooklyn. În liceu avea să-l cunoască pe Alexey Brodovitch, iar sub îndrumarea lui a început să fotografieze mai ales în alb şi negru. Un stil pe care avea să și-l păstreze și mai târziu.

Între 1940 și 1960 a lucrat ca fotograf de modă pentru Junior Bazar şi, mai târziu, Harper Bazaar. Tot împreună cu Alexey. Cea mai mare parte a lucrărilor ei a fost publicată în Harper Bazaar, între 1950-1965.

Prin anii 1970, interesul ei pentru fotografia de moda a scăzut. S-a dedicat proiectelor fotografice personale și a abandonat fotografia de modă. Iar decizia sa a fost atât de categorică încât a aruncat toate negativele și printurile. 40 de ani de activitate – lucrările ei de o viață.

20 de ani mai târziu, un sac uitat, plin cu sute de imagini a fost descoperit. Și, datoriă lui, fotografiile de modă realizate de Lillian Bassman au “redevenit o modă”. Iată câteva dintre fotografiile realizate de Lillian Bassman între anii 1940 – 1960.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

2 comentarii

  1. Venus

    Superbe fotografii!

  2. Carmen Saraga

    Imens păcat ca oamenii nu își cunosc propria valoare și ca lipsa de încredere în sine sau o dezamăgire trecătoare ii poate face sa distruga munca de o viata …. imens păcat ca demonii interiori au asemenea putere de distrugere ….dar ceea ce a supraviețuit totuși de la aceasta fotografa talentata este cu ….har!

Adaugă comentariu