Mai multi cai frumosi

George Stubbs – pictorul cailor. Și nu numai.

Pe 26 ianuarie, Neue Pinakothek Munchen a deschis expoziția specială dedicată pictorului englez George Stubbs (1724 – 1806). Prima expoziție a artistului ce are loc pe continent reunește treizeci de tablouri, cea mai mare parte provenind din colecţii din Anglia, alături de lucrări grafice și studii de anatomie.

Whistlejacket (292 cm × 246.4 cm) e poate cel mai cunoscut tablou al său, ce-l reprezintă pe starul absolut al curselor de cai ale vremii.

George Stubbs este reprezentantul cel mai proeminent al aşa-numitei “arte sportive”, care a atins apogeul în secolul al XVIII-lea, ca urmare a entuziasmului în creştere pentru rasele de cai, curse şi vânătoare – ocupaţii predilecte ale aristocrației prospere. Arta lui cuprinde în mare parte portrete de Arabi pursânge şi jochei, dar și de câini, scene de vânătoare sau animale exotice.

Stubbs și-a dedicat ani întregi studiului științific (prin disecții), ajungând să scrie în 1756 lucrarea „Anatomia calului”. Aceasta a avut un mare succes atât în cercurile artistice, cât mai ales în cele medicale, deoarece până atunci caii fascinau prin frumusețe și multe necunoscute. Studiul anatomic l-a ajutat pe artist în reprezentarea fidelă a fiecărui os sau mușchi, înspre a reda apoi cu cea mai mare precizie grația și noblețea cabalină. Într-o contopire perfectă dintre artă și știință, caii săi par vii, atât de expresivi și plini de personalitate, încat dau impresia că pot fi atinși.

Lucrările pot fi admirate la Neue Pinakothek Muenchen până pe 6 mai 2012.

Foto: Mihaela Simona Ilea

Mihaela Kloos-Ilea

Mihaela Kloos-Ilea Blog | Twitter | Facebook | De același autor

Ani la rând am ascultat. Am învățat. Acum caut, visez și scriu. Descoperă Transilvania frumoasă și povești despre sașii de ieri și de azi pe povestisasesti.com

Recomandări

Adaugă comentariu