“Iubesc ideea de a vorbi cu oamenii folosindu-mi corpul”

Câteva dintre gândurile unui mare dansator.

Gânduri exprimate de Akram Khan în cadrul unei videoconferințe având ca tema spectacolul “Kaash”, spectacol ce va avea loc pe scena Teatrului Național București.

“Kaash” (cuvântul hindus pentru “dacă”) este, într-un fel, o operă abstractă, narativă și totodată ambiguă. Ceea ce îmi place când e vorba de corpuri diferite, din culturi diferite, este faptul că dansul devine ambiguu. Cuvintele sunt certe, clare, dar mișcarea poate fi ambiguă, pentru ca noi să putem pune propria poveste în acele corpuri. Ceea ce înseamnă un gest pentru mine, poate însemna ceva diferit pentru altcineva.

Cu “Kaash” nu am vrut să spun o poveste ca în baletul clasic sau în dansul clasic indian, ci una mult mai deschisă. Totul a pornit de la mitologia hindusă. Zeul Shiva este cel care creează, conservă și distruge. Cele trei elemente ale vieții sunt creația, conservarea și distrugerea. Atunci când distrugi ceva, în același timp, creezi. Din spargerea unui bol de sticlă se creează o mulțime de fragmente mai mici, cioburile. Și dacă pe acestea le spargi din nou, creezi fragmente și mai mici. Este o repetiție: viață-moarte, moarte-viață. Din distrugere vine creația, din creație vine distrugerea. În mitologia hindusă, timpul e ciclic.

În “Kaash” am fost fascinat de energie, de univers, de universuri diferite în timpuri diferite. Este o mare onoare să prezint acest spectacol, primul pe care l-am creat, în 2003, pornind de la dorința de a lucra cu idei mari: zeul Shiva, mitologia hindusă, fizica. Pentru că știința și mitologia sunt legate.

Iubesc cu adevărat ideea de a vorbi cu oamenii folosindu-mi corpul. Când am oportunitatea să mă exprim prin intermediul corpului, simt că trăiesc, că stabilesc o legătură și că așa le pot spune povești oamenilor.

Îmi doresc ca oamenii să rămână cu ceva după vizionarea “Kaash”, dar nu cu ceva specific, impus de mine. Sper și mă rog ca publicul să simtă că se poate conecta cu “Kaash”, cu ceea ce se întâmplă pe scenă. E vorba despre conexiune si experiență, care e foarte intensă.

Akram Khan Company va prezenta spectacolul “Kaash” pe 8 și 9 mai, orele 20.00, pe scena Teatrului Național București, în cadrul celei de a XVI-a ediții a Întâlnirilor JTI.

Akram-Khan

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu